Război între jandarmi şi protestatari la Pungeşti

Utilaje Chevron lucrând pentru instalarea primei sonde de explorare a gazelor de şist, la Pungeşti.
Utilaje Chevron lucrând pentru instalarea primei sonde de explorare a gazelor de şist, la Pungeşti. (Ioana Florea/Epoch Times)

UPDATE: Compania Chevron a anunţat că suspendă lucrările din zonă. Nu a anunţat când şi in ce condiţii le va relua.

Televiziunile au reînceput să prezinte imagini de la Pungeşti, după zile în şir de blocadă în care presa nu a avut voie să intre în localitate. Imaginile prezintă ambulanţe şi protestatari îmbrânciţi de jandarmi. Cel puţin şapte persoane ar fi fost arestate, a anunţat deputatul Tudor Ciuhodaru, aflat la faţa locului.

La Pungeşti, a fost solicitat SMURDUL, pentru a veni în ajutorul unuia dintre protestatari, un tânăr venit din Braşov, Valentin Popa, bătut de jandarmi. Tânărul, venit pentru a fi solidar cu pungeştenii, a suferit o ruptură costală şi a fost preluat pentru a fi dus la spital.

„L-au bătut cu bastoanele şi au dat cu picioarele în el”, au povestit sătenii pentru vrn.ro

Se pare că lucrurile au „scăpat de sub control” (controlul jandarmilor care au ocupat de 5 zile localitatea Pungeşti) în dimineaţa zile de sâmbătă, când în jur de 300-400 de protestatari veniţi din ţară, au început să arunce cu pietre în utilajele Chevron.

Câteva sute de români din Vaslui, Braşov, Suceava, Bucureşti, Sibiu au ajuns la Pungeşti pentru a-şi exprima solidaritatea cu sătenii care trăiesc sub asediu de aproape o săptămână, păziţi de jandarmii ce asigură buna desfăşurare a lucrărilor Chevron.

Oameni din toată ţara au venit la Siliştea-Pungeşti pentru a participa la mitingul organizat împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. Sutele de protestatari s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei localnic din Pungeşti, vizavi de suprafaţă de teren luată în accesiune de către Chevron, scandând lozinci împotriva Guvernului care "i-a vândut şi i-a trădat", vânzând viitorul ţării şi vieţile oamenilor, firmei Chevron.

Un număr impresionant de jandarmi a fost mobilizat la faţa locului pentru a păzi perimetrul companiei Chevron, unde angajaţii lucrează pe fundalul strigătelor oamenilor care plâng că vor să trăiască în linişte pe pământul lor. Oamenii au vrut să îşi strige nemulţumirea chiar la porţile perimetrului ce aparţine Chevronului, însă jandarmii i-au ameninţat şi i-au alungat peste drum. La proteste au luat parte chiar şi săteni care, terorizaţi zile în şir de jandarmi, nu îndrăzniseră să iasă din case până acum.

La un moment dat, nemulţumirea a erupt şi oamenii au trecut drumul. Sutele de protestatari de la Pungeşti, au reuşit să pătrundă în perimetrul Chevronului, rupând gardurile împrejmuitoare. Jandarmii au scăpat situaţia de sub control, iar oamenii revoltaţi au intrat pe proprietatea firmei gazifere, strigându-şi nemulţumirea şi aruncând cu pietre în camioanele şi utilajele firmei Chevron. Mulţimea a fost de neoprit, chiar dacă forţele de ordine au tras focuri în aer, încercând să înăbuşe revolta mulţimii, mai informează vrn.ro

În mai puţin de o oră, lucrurile s-au calmat. Atât de tare încât a fost nevoie de SMURD.

Protestatarii s-au retras (prin îmbrâncire de către jandarmi) şi au păstrat "ordinea şi disciplină", până când unul dintre liderii protestelor a fost arestat şi urcat în dubă de jandarmi. Oamenii au format un lanţ uman în calea dubei, moment în care violenţele au izbucnit din nou. Nu au avut nicio şansă, jandarmii, cu scuturi, căşti, bastoane sunt numeroşi şi "de neclintit."

În urmă cu două zile, reporterii Epoch Times au fost la Pungeşti. Au găsit o localitate asediată, ţinută sub teroare de jandarmi. Femei bătrâne ne-au povestit cum au fost lovite în piept cu scutul şi călcate pe mâini cu bocancii de jandarmi. Oamenii au fost bătuţi şi dacă ieşeau la fântână să ia apă sau mergeau cu treabă pe drum. Unul dintre săteni a fost lovit fiindcă ducea o cruce în spate, pentru un mormânt.

Jandarmii au intrat fără ezitări pe proprietăţi private, lovind oameni, instalând chiar un gard metalic pe proprietatea unui pungeştean. Fără permisiunea proprietarului, evident.

Tot ce îşi doresc sătenii din Siliştea-Pungeşti este să nu devină un "teren de exploatări" de unde o firmă oarecare extrage imperturbabil gaze, plătind redevenţe statului, fără să îi pese de viaţa oamenilor din jur.

Pungeştenii cer Chevronului să plece, pentru ca apele să le rămână curate în fântâni. Casele sărăcăcioase să stea pe teren stabil, nu pe pământ frământat de cutremurele asociate îndeobşte explotării gazelor de şist. Vor să nu fie expropriaţi, vânduţi, bătuţi. Vor să îşi crească găini în curte, porcul în coteţ, să culeagă în fiecare an via, porumbul şi să trăiască, poate săraci, fără cine ştie ce infrastructură rutieră, însă sănătoşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne