Armistiţiu în Debalţeve pentru evacuarea civililor. Merkel zboară în weekend la Washington



Un blindat ucrainean trece pe o stradă centrală din oraşul Debalţeve, 20 ianuarie 2015.
Un blindat ucrainean trece pe o stradă centrală din oraşul Debalţeve, 20 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Rebelii ucraineni au declarat vineri dimineaţa un acord de încetare a focului în Debalţeve, un nod strategic ce leagă cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk şi care se află pe linia de front a luptelor dintre trupele guvernamentale şi rebelii separatişti susţinuţi de ruşi, conform agenţiilor ruse de presă.

Anunţul are loc în aceeaşi zi în care cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande sunt programaţi să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să intermedieze un acord de pace durabil pentru estul Ucrainei.

Cei doi lideri UE s-au întâlnit joi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Agenţiile ruse de ştiri au citat reprezentaţi ai forţelor rebele care afirmau că oraşul va fi evacuat în perioada 9 a.m. – 6 p.m., ora Moscovei.

Debalţeve a devenit în ultimele zile un punct de concentrare pentru o nouă ofensivă rebelă anunţată de paramilitarii ruşi după ce au alungat trupele guvernamentale de pe aeroportul din Doneţk în cursul săptămânii trecute.

Un convoi de câteva zeci de autobuze a sosit în Debalţeve din oraşul Vuhelhirsk pentru a putea evacua populaţia care a fost blocată în schimbul de focuri, rămânând fără curent, încălzire şi apă curentă.

De asemenea, anunţul privind evacuarea oraşului a fost făcut în mijlocul unor discuţii privind potenţiala livrare de arme americane către Ucraina pentru a întări capacitatea militară a Kievului împotriva rebelilor mult mai bine înarmaţi, a căror arme nu pot proveni decât din Rusia.

Kremlinul a avertizat că ajutorul militar va fi considerat o escalare a conflictului, în timp ce secretarul de stat John Kerry a repetat cererea Occidentului ca Rusia să îşi retragă trupele şi echipamentul militar de la graniţa ucraineană. Kerry s-a aflat joi în Kiev dar nu se va alătura întâlnirii de astăzi dintre Putin, Merkel şi Hollande.

În plus, liderii NATO se vor întâlni astăzi în München pentru o conferinţă de trei zile, în cadrul căreia vor aborda probleme precum conflictul ucrainean, războiul din Siria, discuţiile nucleare iraniene, terorismul cibernetic şi alte probleme globale.

De asemenea, Merkel va vizita duminică Washington-ul pentru a se întâlni cu preşedintele american Barack Obama, pe agenda lor de discuţii aflându-se în principal criza ucraineană şi aprovizionarea Ucrainei cu arme de către SUA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe