Cetăţenii activi ai Moldovei şi-au dat întâlnire la Civic Fest

Cel mai mare festival dedicat societăţii civile din Moldova, Civic Fest - Moldova pentru cetăţeni, a oferit participanţilor şansa de a cunoaşte mai bine cele mai de succes proiecte civice, a participa la diverse ateliere şi a viziona un program artistic pe măsură.
Voluntari la cea de a patra ediţie Civic Fest Moldova
Voluntari la cea de a patra ediţie Civic Fest Moldova (Epoch Times România)

Timp de două zile, 6 şi 7 august, cei mai vizibili şi activi membri ai societăţii civile şi-au dat întâlnire pe malul râului Răut, în Orhei în cadrul celui mai mare festival dedicat implicării civice din Moldova, Civic Fest. Diversele organizaţii prezente la festival au avut şansa să-şi promoveze activităţile, să-şi facă auzite idealurile şi să răspundă la întrebările participanţilor curioşi. De cealaltă parte, vizitatorii au avut parte de workshopuri, lecţii civice, de leadership, dar şi oportunitatea de a cunoaşte mai bine modalităţile de implicare în viaţa civică.

”Civic FEST este o sărbătoare a diversităţii, multiculturalităţii şi implicării civice. Astăzi ca niciodată avem nevoie de un suflu nou, mai multă energie şi entuziasm pentru un dialog deschis în societatea moldovenească, dar şi un spirit civic mai activ al oamenilor de rând” a declarat preşedintele Fundaţiei Est-Europene, unul dintre organizatorii evenminentului, Sorin Mereacre.

Programul dedicat cetăţenilor activi s-a remarcat printr-un program ambiţios şi divers. Astfel, dacă reprezentanţii proiectului ”Iubeşte-ţi râul” au fost dispuşi să ne vorbească despre calitatea apelor în Republica Moldova şi despre necesitatea acută de implicare în acest domeniu, la celălalt capăt, grupul de tineri ingineri din cadrul proiectului ”AVAI car”, au prezentat un proiect ambiţios, dar şi extrem de inovativ pentru societatea moldovenească.

Astfel, Iuliana Cantaragiu, reprezentanta Centrului pentru Mediu ne-a relatat că recent, membrii organizaţiei au încheiat o expediţie pe râul Râuţ, parte din campania ”Iubeşte-ţi râul”. Ce fac ei e să sensibilizeze autorităţile publice, cetăţenii despre calitatea apelor în Moldova, mai ales în contextul în care experţii afirmă că râul Răut şi întreaga reţeaua de ape mici din Moldova are nevoie de protecţie atât din partea autorităţilor, cât şi a localnicilor.

”Dacă cetăţenii ajung să se întrebe de ce râurile au nevoie de protecţie, la rândul meu, îi întreb, cine poate supravieţui fără apă?” s-a întrebat retoric expertul internaţional de mediu, Iuliana Cantaragiu.

Cu jucării handmade meşterite de copiii refugiaţi în Moldova şi mesaje prietenoase au venit şi membrii Centrului de Caritate pentru Refugiaţi la festivalul cetăţenilor activi. Timp de 12 ani deja aceştia oferă ajutor refugiaţilor din Siria, iar unul dintre cele mai recente proiecte ale organizaţiei este ”Summer school for refugee children”. Este un proiect în care copiii refugiaţi beneficiază de ore de limbă arabă, ore de muzică şi ore de arta, ne-a povestit o tânără voluntară din organizaţie, Doina Crăciun.

Nici spiritul inovativ nu a lipsit de la festivalul oamenilor implicaţi civic. Cu o idee inedită au venit cei de la ”AVAI car”, care îşi propun să revoluţioneze modalitatea prin care persoanele cu necesităţi speciale devin integrate în societate. Maşina inventată de doi moldoveni este una electrică care oferă posibilitatea persoanelor aflate în scaunul cu rotile să se deplaseze fără dificultate, dar şi fără ajutorul nimănui. Tinerii ingineri care au pus pe roate, la propriu, acest proiect ambiţios povestesc că ideea le-a venit după ce au înţeles prin ce dificultăţi trece un prieten de-al lor aflat în scaunul cu rotile. La târgul ONG-urilor, tinerii studenţi care au revenit din Iaşi în Republica Moldova pentru a ”o mişca din loc”, şi-au propus să colecteze donaţii pentru a transforma ideea în realitate cât mai curând. Prin mediatizarea cauzei lor, aceştia speră că vor reuşi nu doar să realizeze visul prietenului lor, Alexandru de a se deplasa independent, dar îşi mai doresc să sensibilizeze opinia publică în legătură cu problemele întâlnite de persoanele cu necesităţi speciale în Moldova.

După ce participanţii au profitat de şansa de a cunoaşte mai bine cele mai de succes proiecte sociale şi civice din Moldova, aceştia s-au delectat cu muzică, masterclass-uri de dansuri populare, ateliere de olărit şi piese de teatru, toate în contextul unui peisaj rural de excepţie.

Printre prestaţiile artistice s-au regăsit cei de la trupa de teatru M.A.D.E. care au montat pe scena festivalului spectacolul Şah/Mat, trupele de dans popular din cadrul centrului pentru copii ARTICO, reprezentanţii ONG-ului Falun Dafa cu un spectacol inspirat din cultura tradiţională chineză şi ansamblurile de muzică Animo şi Crescendo.