Cetăţenia prin investiţii popularizată în China: „Moldova – perla Europei moderne”

Amendamentele la Legea cetăţeniei prin investiţii, propuse în 2016 şi aprobate în 2018, dau rezultate. Vineri, autorităţile de la Chişinău vor participa la un eveniment organizat la Hong Kong, cu genericul: „Moldova – perla Europei moderne”.
Cetăţenia R. Moldova
Cetăţenia R. Moldova (cna.md)

Datorită legii privind cetăţenia prin investiţii votate de către fosta guvernare de la Chişinău, Hong Kong consideră „Moldova – perla Europei moderne”. Cel puţin aceasta este tematica unui briefing de presă de la Hong Kong, China, la care ar urma să participe şi autorităţile Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului, preconizat să aibă loc vineri, 22 martie, va fi prezentat programul dobândirii cetăţeniei prin investiţii, reiese dintr-un anunţ publicat pe site-ul companiei internaţionale Henley & Partners. Contactat de AGORA, serviciul de presă al Ministerului Economiei nu a confirmat, dar nici nu a negat informaţia, menţionând că va reveni ulterior cu informaţii.

„Deţinătorii paşapoartelor moldoveneşti au dreptul să intre fără viză sau să obţină viza la sosire în peste 120 de ţări ale lumii, inclusiv Rusia, Turcia şi ţările din spaţiul Schengen. Contribuţia minimă pentru obţinerea cetăţeniei constituie numai 100 de mii de euro din partea solicitantului. Cetăţenia este transmisă viitoarelor generaţii”, se arată în anunţul cu privire la acest eveniment.

Potrivit sursei citate, cu detalii privind programul dobândirii cetăţeniei moldoveneşti prin investiţii urmează să vină, în cadrul acestui briefing, secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Vitalie Iurcu, precum şi conducătorul acestui program – Iulia Petuhova.

Lansarea oficială la nivel internaţional a programului a avut loc la începutul lunii noiembrie, la Dubai, Emiratele Arabe Unite. Atunci, o delegaţie a Republicii Moldova, în frunte cu şeful de la Economie, Chiril Gaburici, a participat la Conferinţa Globală a Reşedinţei şi Cetăţeniei.

Amintim că noile modificări ale Legii cetăţeniei au fost promovate şi adoptate încă în decembrie 2016. Aceste modificări la Legea cetăţeniei prevăd acordarea cetăţeniei moldovene aşa–zişilor investitori, contribuabili la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă sau care vor investi în unul dintre domeniile de dezvoltare strategică a ţării.

După ce Parlamentul a aprobat, la 31 mai 2018, câteva dintre amendamentele la legea cetăţeniei prin investiţii, autorul acestora fiind deputatul Partidului Democrat Eugen Nichiforciuc, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a atenţionat că „primul se referă la faptul că decretele de acordare de cetăţenie străinilor să nu mai fie publicate în Monitorul Oficial şi al doilea - să se renunţe la limitarea de 5000 de cetăţenii oferite prin această procedură”.

Potrivit membrului PAS Sergiu Litvinenco, această lege va transforma Republica Moldova într-un paradis pentru străinii certaţi cu legea, terorişti, persoane implicate în ”spălătoria rusească”, persoane cu sancţiuni din partea SUA sau UE etc., ”în rezultat ne vom pomeni cu zeci de mii de străini tranzitând şi făcând prăpăd din această ţară fără ca noi nici măcar să le cunoaştem numele”.

Menţionăm că primii clienţi care au depus cereri pentru obţinerea cetăţeniei prin investiţii se numără interpreta din Federaţia Rusă, Sara Şor, soţia lui Ilan Şor, precum şi fratele şi tatăl acesteia.