Alegerea başcanului Găgăuziei, amânată. Mihail Sirkeli: Se distrage atenţia de la viitoarea alianţă PD - PSRM

Irina Vlah ar fi nemulţumită de modificarea datei alegerii başcanului, iar Igor Dodon şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o eventuală destabilizare a situaţiei din Autonomia Găgăuză.
Igor Dodon şi Irina Vlah la festivităţile organizate de ziua Găgăuziei
Igor Dodon şi Irina Vlah la festivităţile organizate de ziua Găgăuziei (facebook.com)

Legislativul de la Comrat a decis luni, 18 martie, amânarea scrutinului pentru alegerea guvernatorului Găgăuziei de la 19 mai, la 30 iunie.

Astfel, cu o zi înainte de începerea oficială a campaniei electorale, prin decizia Adunării Populare a Găgăuziei au mai fost operate modificări ale Codului Electoral, stabilindu-se o rată minimă de participare la jumătate din numărul de alegători, faţă de o treime în prezent iar listele alegătorilor să fie cele prezentate de Întreprinderea de stat Registru şi nu de primării, ca până în prezent.

Potrivit Radio Chişinău, decizia de amânare a datei alegerilor a fost criticată de başcanul Irina Vlah, care consideră că hotărârea a fost luată la iniţiativa filialei Partidului Democrat din regiune în interesul fostului primar de Comrat şi ex-deputatului PDM Nikolai Dudoglo. Aceasta s-a întâlnit, marţi, cu Igor Dodon, care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o eventuală destabilizare a situaţiei din Autonomia Găgăuză.

Comentatorul de la Comrat, Mihail Sirkeli susţine că Irina Vlah ar fi o persoană comodă atât pentru Partidul Democrat, cât şi pentru Partidul Socialiştilor, iar deciziile recente de la Comrat ar fi mai degrabă o manevră pentru distragerea atenţiei de la viitoarea alianţă dintre cele două formaţiuni la nivel central. „În Găgăuzia toţi cred că socialiştii luptă cu democraţii, dar nu le cântă în strună.”

Expertul de la Chişinău Veaceslav Berbeca admite că în contextul majorării ratei de participare, dar şi a modificării procedurii de formare a listelor de alegători, tergiversarea alegerii guvernatorului Găgăuziei ar fi îndreptată împotriva Irinei Vlah, care este cotată cu cele mai mari şanse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe