Serviciul de Securitate al Ucrainei anunţă că a destructurat o reţea de spionaj maghiară în regiunea Zakarpattia

Trupe ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) (Screenshot - Ukrinform)
Redacţia
09.05.2025

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) ar fi destructurat o reţea maghiară de spionaj militar care opera în regiunea Zakarpattia, reţinând doi agenţi acuzaţi de spionaj împotriva statului ucrainean, a anunţat agenţia pe 9 mai, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit SBU, este pentru prima dată când autorităţile ucrainene au descoperit o reţea maghiară de spionaj militar care desfăşura activităţi dăunătoare pentru Ucraina.

Obiectivele operaţiunii includeau, potrivit informaţiilor, culegerea de informaţii despre apărarea militară, identificarea vulnerabilităţilor sistemelor de apărare terestre şi aeriene şi evaluarea opiniilor socio-politice ale locuitorilor din zonă, în special scenariile de reacţie a populaţiei în cazul intrării trupelor maghiare în regiune.

Prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, este considerat de mulţi drept cel mai pro-Moscova lider din UE în contextul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei. El s-a opus în repetate rânduri acordării de ajutor militar Ucrainei, argumentând că sprijinul occidental prelungeşte războiul.

Regiunea Zakarpattia este o regiune cu o minoritate etnică maghiară considerabilă şi o poziţie sensibilă de-a lungul frontierei estice a NATO. Kievul acuză de mult timp Budapesta că subminează suveranitatea Ucrainei prin interferenţe politice şi scheme de dublă cetăţenie.

Contrainformaţiile SBU au reţinut doi presupuşi agenţi în urma unei operaţiuni complexe. Anchetatorii l-au identificat pe superiorul lor ca fiind un ofiţer al serviciilor secrete militare maghiare, a cărui identitate a fost stabilită de agenţie.

Unul dintre suspecţi, un fost ofiţer militar ucrainean în vârstă de 40 de ani, a fost recrutat de serviciile secrete maghiare şi pus în aşteptare în 2021.

SBU a declarat că acesta a fost „activiat” în septembrie 2024. După aceea, el ar fi efectuat recunoaşteri privind desfăşurarea forţelor armate ucrainene şi coordonatele sistemelor de apărare aeriană S-300 din regiune.

Agenţia a documentat că, după ce a adunat informaţii, agentul a trecut în Ungaria pentru a-i transmite rapoartele superiorului său.

În timpul acestor întâlniri, ofiţerul de informaţii maghiar i-ar fi furnizat bani pentru a finanţa operaţiunile şi i-ar fi dat instrucţiuni să extindă reţeaua de informatori.

Conform anchetei, agentul a încercat să recruteze cel puţin două persoane.

În martie 2025, SBU a înregistrat o a doua întâlnire între agent şi superiorul său. Agentul ar fi primit un telefon echipat cu software specializat pentru comunicaţii secrete.

Noile sale sarcini includeau identificarea vehiculelor oficiale aparţinând armatei ucrainene, colectarea de date privind pierderile militare şi raportarea evoluţiilor de pe linia frontului prin intermediul unui contact identificat în cadrul forţelor armate.

Al doilea deţinut este un fost membru al forţelor de securitate ucrainene, care a părăsit serviciul în 2025. SBU a declarat că responsabilităţile sale includeau raportarea prezenţei aeronavelor şi elicopterelor în Zakarpattia şi a sistemelor de apărare aeriană din fosta sa unitate militară.

Agenţia a declarat că suspecţii au fost acuzaţi de înaltă trădare în temeiul legii marţiale. În prezent, aceştia se află în arest şi riscă închisoarea pe viaţă şi confiscarea bunurilor.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că Budapesta nu a primit nicio informaţie oficială despre acest caz şi a calificat informaţiile drept „propagandă ucraineană”.

„Dacă vom primi detalii sau informaţii oficiale, vom putea să ne ocupăm de acest caz, dar până atunci trebuie să îl tratăm ca pe propagandă, care trebuie abordată cu prudenţă”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor