Ceceni forţaţi să participe la o paradă cu ocazia zilei de naştere a lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL METZEL / AFP / Getty Images)

Şcolile şi agenţiile guvernamentale cecene au fost închise în această săptămână pentru ca liderii ceceni să se asigure că se vor strânge până la 100.000 de oameni pentru o paradă organizată cu ocazia împlinirii vârstei de 62 de ani de către preşedintele rus Vladimir Putin, susţin rapoartele de ştiri.

Site-ul de ştiri Kavkazsky Uzel – fondat independent în urmă cu şapte ani de prestigiosul grup pentru drepturile omului Memorial – a chestionat angajaţi guvernamentali, studenţi şi profesori pentru a raporta miercuri că numeroşi oameni în jurul capitalei cenene Groznîi au fost constrânşi şi ameninţaţi cu măsuri disciplinare pentru a participa la parada de marţi.

O angajată a administraţiei regionale cecene, identificată doar ca Seda, a fost citată ca afirmând că muncitorii care au încercat să evite parada au fost chemaţi de supraveghetorul lor, care le-a spus că sunt norocoşi că au apărut atât de mulţi oameni la paradă. Altfel ar fi fost concediaţi.

Dar concedierile nu ar fi fost fără precedent, a spus Seda: Cu câţiva ani în urmă, angajaţi ai administraţiei au fost daţi afară pentru că au lipsit la un “subotnik” – o activitate comunitară neplătită în timpul unui weekend, făcută de aşa zişi “voluntari” – anunţat de liderul cecen Ramzan Kadirov, a raportat Kavkazsky Uzel.

Un student la un colegiu din Groznîi a declarat că studenţii au fost urcaţi în autobuze când au apărut marţi dimineaţa la şcoală şi li s-au dat steaguri ruse şi cecene şi tricouri pe care erau imprimate chipurile lui Putin şi Kadirov. Apoi li s-a spus că nu se pot prezenta la examene dacă ratează parada, a raportat Kavkazsky Uzel.

După paradă, liderul cecen a spus pe contul său de Instagram: “Suntem uniţi şi îl susţinem pe liderul nostru naţional, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin!”

Dar în Cecenia oamenii îşi fac “datoria civică” şi cu alte ocazii, nu doar de ziua lui Putin. În timpul alegerilor din 2011 pentru Parlamentul rus, rezultatele oficiale cecene au arătat o prezenţă la vot de 99,4% şi un suport de 99,5% pentru partidul Rusia Unită aflat la conducerea Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe