Fost aliat a lui Putin: În Rusia nu există proprietate privată. Există numai iobagi ai lui Putin

Premierul rus, Vladimir Putin.
Premierul rus, Vladimir Putin. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

După trei ani de tăcere în exilul de peste graniţe, Serghei Pugaciov, fost aliat a lui Putin a acordat miercuri primul interviu public - şi nu a avut nimic bun de spus despre starea Rusiei moderne, relatează Moscow Times.

”Astăzi în Rusia nu există proprietate privată. Există numai iobagi care-i aparţin (preşedintelui rus Vladimir) Putin”, a declarat Pugaciov într-un interviu acord miercuri pentru Financial Times.

Sancţiunile occidentale au creat o ”stare de război” în Rusia, a declarat Pugaciov, comparându-l pe Putin cu un general şi pe subordonaţii săi cu nişte ”locotenenţi”.

”Afacerile mari nu pot trăi ca înainte. Trebuie să trăiască sub reguli militare”, a declarat acesta.

Un asociat apropiat al fostului preşedintele rus Boris Ielţîn, Pugaciov a rămas la Kremlin atunci când Putin a ajuns la putere, păstrând un post de senator în Camera Superioară. Potrivit Forbes, în 2008 acesta avea o avere personală de 2 miliarde de dolari.

Declinul său în Rusia a început în timpul recesiunii globale din 2008 – 2009, când banca sa, Mezhprombank, a primit împrumuturi de 40 de miliarde de ruble ( 1 miliard de dolari ) din partea Băncii Centrale Ruse.

Kremlinul l-a acuzat că a orchestrat dispariţia acestor împrumuturi, însă acesta susţine că stabilise deja o înţelegere privind condiţiile de plată a datoriei. Mai mult, Pugaciov explică că banca sa făcea parte dintr-o campanie a statului rus de a prelua portul din St. Petersburg la un preţ devalorizat.

Pugaciov a fugit în Londra în 2011 după ce acţiunile sale de la portul din St. Petersburg au fost confiscate pentru a achita datoriile băncii, pentru care a fost declarat responsabil. Anul trecut, Moscova a emis pe numele lui Pugaciov un mandat de arestare cât şi un ordin îngheţare a activelor internaţionale.

Afirmaţiile lui Pugaciov rezonează cele ale mediului de afaceri din Rusia, care a fost lovit recent de arestarea miliardarului Vladimir Evtuşenkov. Un tribunal din Moscova a decis luna trecută ca acţiunile producătorului petrolier Bashneft deţinute de conglomeratul acestuia, Sistema, să fie confiscate.

Privind cazul abuzului respectiv, Pugaciov a declarat: ”Nu are sens ca cineva să se uite după o greşeală a lui Evtuşenkov. Acesta este doar sistemul care începe să se mănânce singur”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe