Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, acuzat de lipsă de respect faţă de Bulgaria

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost acuzat de lipsă de respect faţă de Bulgaria după ce, într-o postare pe contul său de Twitter, a comentat pe un ton care a fost considerat ofensator anunţul ministrului bulgar al apărării, Velizar Şalamanov, privind intenţia Bulgariei de a înlocui avioanele de luptă ruseşti MiG cu unele second-hand americane (F-16), informează media ruse, între care şi agenţia de presă Ria Novosti.

Astfel, ministrul bulgar de externe Daniel Mitov l-a acuzat pe Rogozin, responsabil de industria apărării în guvernul de la Moscova, de lipsă de respect faţă de ministrul apărării Velizar Şalamanov şi faţă de ţara sa în ansamblu, calificând declaraţiile acestuia ca 'total inacceptabile', potrivit DW, care citează o declaraţie a MAE al Bulgariei.

'Un oarecare Şalamanov l-a convins pe premierul Bliznaşki să trădeze din nou Rusia în favoarea aparatelor lui Bush', a scris Rogozin pe contul său de Twitter, comentând informaţii din presa bulgară cu privire la intenţia guvernului condus de premierul Gheorghi Bliznaşki de a abandona utilizarea avioanelor de luptă ruseşti până în 2020.

'Bulgaria este un stat independent, care adoptă decizii proprii cu privire la securitatea ţării', a declarat ministrul bulgar de externe, subliniind că Bulgaria va continua cooperarea cu Rusia, dar că declaraţiile făcute de Rogozin sunt de natură să prejudicieze cooperarea viitoare.

'Comentariile vicepremierului rus Dmitri Rogozin cu privire la intenţiile guvernului bulgar de a înlocui avioanele vechi ruseşti de luptă sunt inacceptabile', se afirmă într-o declaraţie postată miercuri pe site-ul oficial al MAE al Bulgariei.

'NATO reprezintă, într-adevăr, producţie fără deşeuri', a răspuns Rogozin, într-o nouă postare pe contul său din reţeaua socială amintită.

Autorităţile bulgare intenţionează să înlocuiască avioanele ruseşti cu opt noi avioane de luptă, urmând să aloce pentru achiziţionarea acestora aproximativ 600 milioane de leva (circa 300 milioane de euro), a relatat la începutul săptămânii ziarul sofiot Trud, citat de Ria Novosti.