Ceaiul negru: 5 dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate

Ceaiul negru se produce prin fermentarea frunzelor de ceai timp de câteva săptămâni
Ceaiul negru se produce prin fermentarea frunzelor de ceai timp de câteva săptămâni (Google image)

De-a lungul secolelor, ceaiul negru a fost recunoscut drept cea mai bună băutură pentru o relaxare ideală. În plus, se crede că ceaiul negru are efecte benefice asupra organismului uman. Dar care anume sunt acestea? În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au sistematizat multiple proprietăţi folositoare ale ceaiului negru pentru sănătatea corpului nostru.

Ceaiul negru a devenit foarte popular în Europa deoarece reuşea să-şi păstreze bine proprietăţile în timpul transportului. Aşadar, din aceste motive istoria lui în regiunea noastră este mai lungă decât cea a ceaiului verde.

Ceaiul negru se produce prin fermentarea frunzelor de ceai timp de câteva săptămâni. Care sunt atunci beneficiile pe care le oferă organismului nostru? Am selectat cinci dintre cele mai importante „atuuri” în acest sens:

Protecţie pentru inimă

Un conţinut ridicat de polifenoli (teaflavine şi tearubigine) în ceaiul negru este capabil să ne protejeze celulele de efectul oxidativ al radicalilor liberi.

Fenolii din ceai sunt antioxidanţi activi. Consumul a trei ceşti de ceai negru pe zi poate reduce nivelul trigliceridelor din sânge cu 36% şi a indicelui aterogenic, care reflectă riscul aterosclerozei, cu 17%.

Protecţie împotriva toxinelor

O componentă biologică a ceaiului negru, numită galat epigallocatechin (EGCG), este în stare să dezactiveze şi să neutralizeze ricina – o substanţă extrem de toxică. Acest polifenol folositor este componenta cheie a ceaiului negru. Bineînţeles, o ceaşcă de ceai nu poate să ne salveze de intoxicare cu ricină, dar EGCG este privit ca un potenţial antidot.

Prevenirea stresului

Cercetătorii susţin că flavonoidele din ceaiul negru pot reduce efectele negative ale stresului. Oamenii de ştiinţă au constatat un puternic efect sedativ al teaninei şi EGCG asupra şobolanilor de laborator cu o activitate simpatică severă. În cazul oamenilor, consumul de ceai a reuşit să reducă cu 47% nivelul cortizolului (hormonul de stres), ceea ce a depăşit de circa două ori diminuarea constatată în grupul de pacienţi care au primit placebo.

Prevenirea bolilor cerebrale

O ceaşcă de ceai pe zi poate să reducă riscul dezvoltări bolii Parkinson cu 71%. Boala Parkinson este o afecţiune degenerativă, care determină o dereglare serioasă a mişcării şi echilibrului.

Cu toate acestea, ceaiul negru este mai puţin folositor decât ceaiul verde. Prin definiţie, ceaiul negru conţine o cantitate mai mare de antioxidanţi decât ceaiul verde.

Deşi frunzele ceaiului verde şi alb sunt strânse în perioade diferite, au proprietăţi comune şi sunt uscate în cuptor imediat după colectare.

În schimb, ceaiul negru şi roşu necesită o perioadă lungă de timp pentru a se usca în aer liber, unde sunt supuse unui proces de oxidare, în care moleculele de oxigen interacţionează cu molecule frunzelor de ceai şi le modifică structura biochimică. Această reacţie este cea care îi conferă ceaiului negru o aromă profundă.