Medicamentele chineze "tradiţionale" - pline de substanţe toxice - studiu

Un studiu efectuat in Australia arată conţinutul şocant al unora dintre medicamentele "naturiste" de provenienţă chineză
Flori medicinale
Flori medicinale

Mulţi oameni iau medicamente pe bază de plante, inclusiv cele propuse de medicina tradiţională chineză, gândindu-se că fac ceva bun pentru sănătatea lor. Din păcate, în multe cazuri, ei pot face exact opusul.

V-aţi întrebat vreodată ce se află, de fapt, în produsele de medicină naturistă pe care le cumpăraţi? A fost înlocuită planta de pe etichetă cu o altă plantă? Au fost strecurate produse farmaceutice în compoziţie?

Asigurându-vă că o tabletă care pretinde a avea 500 de miligrame de paracetamol într-adevăr conţine 500 de miligrame de paracetamol este relativ uşor, deoarece există teste de rutină pentru a măsura paracetamolul. Dar cum puteţi testa produsele din plante?

Cele mai multe medicamente pe bază de plante vin sub formă de pastile sau pulberi care au eliminat orice urmă de structuri care ne-ar folosi în mod normal pentru a identifica plantele, şi multe plante nu au nici o "semnătură" chimică care să ne permită să le identificăm cu certitudine. Şi ce facem cu toţi ceilalţi posibili contaminanţi din medicamentele din plante care ar putea ascunde substanţele de adaos care ar putea conţine la rândul lor o infuzie complexă de chimicale?

Studiul nostru, care a fost publicat în revista Nature Scientific Reports, ne ajută să răspundem la aceste întrebări.

Pentru prima dată, grupul nostru de cercetători de la Universitatea Curtin, Universitatea Murdoch şi Universitatea din Adelaide au combinat unele dintre tehnicile de ultimă oră şi de analiză sensibile pentru a verifica un set de medicamente tradiţionale chineze disponibile în Australia.

Am folosit o abordare tridirecţională, care combină secvenţierea ADN, toxicologia şi testarea de metale grele pentru a elucida compoziţia reală a 26 de produse de "medicină tradiţională chineză" cumpărate la întâmplare din pieţele Adelaide; majoritatea acestora erau pentru răceală şi gripă sau pentru bunăstarea generală.

Ce am găsit?

Rezumatul contaminanţilor din medicamentele tradiţionale chinezeşti testate în acest studiu indică faptul că acestea conţin metale toxice şi substanţe nedeclarate sau ilegale, ce au fost determinate de analizele de ADN, toxicologice, şi metodele de verificare a metalelor grele.

În urma analizelor s-a constatat, de asemenea, ADN de plante şi/sau animale de la specii care nu erau enumerate pe etichete. Cea mai tulburătoare constatare a fost identificarea ADN-ului de leopard de zăpadă - o specie pe cale de dispariţie - care a fost detectat într-un medicament. ADN-uri de şerpi veninoşi, broaşte, şobolani, câini şi pisici, au fost de asemenea detectate în mai multe medicamente.

Aproximativ nouă din zece medicamente au avut o formă de substanţă nedeclarată în ele, fie ca substanţe de adaos sau contaminanţi. Şaisprezece astfel de produse au avut mai mult de un contaminant sau substanţă de adaos.

Aproximativ jumătate din aceste medicamente nu au fost incluse pe lista Administraţiei Produselor Terapeutice (Therapeutic Goods Administration (TGA), şi nu ar trebui să fi fost disponibile pentru cumpărare. Contaminanţi au fost găsiţi în ambele categorii de medicamente: atât cele incluse pe lista TGA cât şi cele care nu au fost incluse. Aceste substanţe de adaos/contaminanţi au inclus produse farmaceutice şi metale grele toxice.

În urma analizelor s-a constatat, de asemenea, ADN de plante şi/sau animale de la specii care nu erau enumerate pe etichete. Cea mai tulburătoare constatare a fost identificarea ADN-ului de leopard de zăpadă - o specie pe cale de dispariţie - care a fost detectat într-un medicament. ADN-uri de şerpi veninoşi, broaşte, şobolani, câini şi pisici, au fost de asemenea detectate în mai multe medicamente.

Printre produsele farmaceutice incluse în compoziţia acestor produse "naturiste" au fost găsite paracetamolul, antihistaminice, anti-inflamatoare şi antibiotice, precum şi stimulente precum pseudoefedrina.

Mare îngrijorare au produs medicamentele cu warfarină (un compus solubil în apă cu proprietăţi anticoagulante, folosit ca otravă de şobolani şi în tratamentul trombozei - n.r.), care au un potenţial crescut de risc dacă nu sunt administrate sub supraveghere medicală, şi efedrina, care este interzisă în Australia.

Niveluri semnificative de metale grele toxice, precum arsenicul, cadmiul şi plumbul au fost găsite în peste jumătate din medicamentele testate. Cel puţin patru dintre aceste produse conţin, potrivit indicaţiilor de pe etichetă, de peste zece ori limita de reglementare TGA pentru metale grele în medicamente.

Acest articol a fost publicat iniţial pe Conversation. Citiţi articolul original