Biarritz: Donald Tusk critică decizia lui Trump de a aduce înapoi Rusia în G7

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Getty Images)

Sâmbătă, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins sugestia lui Donald Trump de a readmite Rusia în G7 - clubul celor mai avansate economii liberale, afirmând că în acest moment există chiar mai multe motive de a ţine Moscova afară.

Preşedintele american afirmase cu un an în urmă că ar fi „potrivit” ca Rusia să reintre în ceea ce a fost G8, organizaţie din care Rusia a fost exclusă în 2014, după ce a anexat Crimeea şi a sprijinit o rebeliune împotriva guvernului de la Kiev în Donbas.

„În urmă cu un an, în Canada, preşedintele Trump a sugerat reinvitarea Rusiei la G7, afirmând deschis că anexarea Crimeei de către Rusia a fost parţial justificată. Şi că noi ar trebui să acceptăm acest fapt ”, a declarat Donald Tusk, care, în calitate de preşedinte al Consiliului European, reprezintă cele 28 de state membre ale UE.

„În niciun caz nu putem fi de acord cu această logică”, a adăugat el.

La începutul acestei săptămâni, după încă o remarcă de-a lui Donald Trump cu privire la reprimirea Rusiei, survenită înaintea întâlnirii de la Biarritz - Germania, Franţa, Marea Britanie şi Canada au respins ideea.

UE şi Statele Unite au impus sancţiuni Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina, în care până în prezent au fost ucise aproximativ 13.000 de persoane, conform datelor ONU.

Tusk a spus că motivele pentru care a fost expulzată Moscova din grup rămân valabile şi că de atunci au apărut motive noi pentru continuarea excluderii inclusiv „provocarea rusă pe Marea Azov”, o referire aparentă la detenţia marinarilor ucraineni anul trecut, de către o navă a Rusiei.

„În al doilea rând: când Rusia a fost invitată pentru prima dată la G7, se credea că va urma calea democraţiei liberale, a statului de drept şi a drepturilor omului. Există cineva printre noi care să poată spune cu convingere deplină, nu din calcule legate de profit, că Rusia este pe această cale? ”, a întrebat Tusk.

Tusk a spus că va încerca să-i convingă pe liderii prezenţi la summitul G7 că ar fi mai bine să-l invite pe preşedintele Ucrainei la următoarea şedinţă a G7, mai degrabă decât să readucă Rusia în grup.

Trump l-a lăudat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, în ciuda criticilor aduse de occidentali. disputele iscate de poziţia faţă de Rusia sunt numai unul dintre motivele pentru care grupul înfăţişează o lipsă de unitate care a fost extrem de vizibilă la summit.