Ce s-a întâmplat cu Soarele deasupra Suediei? (video)

Soarele
Soarele (Print screen YouTube)

De multe ori, Soarele poate fi observat ca printr-o lentilă gigantică, exact ca în clipul video înregistrat în Suedia, dar, în realitate este vorba despre milioane de lentile mici: cristalele de gheaţă.

Apa poate îngheţa în atmosferă, transformându-se în cristale de gheaţă mici, plane şi hexagonale. Pe măsură ce aceste cristale coboară agale spre pământ, rămân pentru mult timp cu feţele lor plate paralele cu solul. Un observator se poate afla pe acelaşi plan ca multe dintre aceste cristale de gheaţă care cad în zori sau în amurg. În timpul acestei alinieri - explică NASA - fiecare cristal poate acţiona ca o lentilă în miniatură, reflectând lumina solară în ochii noştri şi creând un fenomen numit parhelia sau sundog (o pată foarte luminoasă care se găseşte pe un halou solar). Este un fenomen optic care constă în apariţia unor inele luminoase în jurul Soarelui (sau al Lunii) care se datorează reflexiei, refracţiei şi dispersiei luminii în cristalele de gheaţă aflate în atmosferă la mari înălţimi.

Videoclipul prezentat de către Hakan Hammar pe pagina sa de Facebook, a fost realizat acum o lună în staţiunea de schi Vemdalen din centrul Suediei. În centrul imaginii este vizibilă imaginea cea mai directă a Soarelui, în timp ce două raze solare strălucesc proeminent din stânga şi din dreapta.

Se pot observa, de asemenea, un halou strălucitor de 22 de grade, precum şi un alt halou mai rar şi mult mai slab de 46 de grade, creat de asemenea de lumina solară care se reflectă în cristalele de gheaţă atmosferice. Imaginile sunt spectaculoase!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură