Partea întunecată a galaxiei NGC 24 văzută de telescopul spaţial Hubble


Galaxia NGC 24
Galaxia NGC 24 (NASA)

Un disc luminos al unei galaxii spirală se află la o distanţă de aproximativ 25 de milioane ani-lumină de Pământ, în constelaţia Sculptorul.

Galaxia NGC 24 a fost descoperită de astronomul britanic William Herschel în 1785 şi măsoară aproximativ 40.000 ani-lumină diametru.

Imaginea prezentată mai sus a fost luată folosind Advanced Camera for Surveys a telescopului spaţial Hubble (Hubble Space Telescope). Aceasta prezintă NGC 24 în detaliu, subliniind întinderile albastre (stelele tinere), benzile întunecate (praf cosmic) şi bulele de culoare roşie (hidrogen gazos), care se extind de-a lungul braţelor spirale ale galaxiei. Numeroase galaxii îndepărtate pot fi văzute plutind în jurul perimetrului NGC 24.

Cu toate acestea, în această imagine poate exista mai mult decât se poate imagina. Astronomii suspectează că galaxiile spirală ca NGC 24 şi Calea Lactee sunt înconjurate de halouri extinse de materie întunecată.

Materia întunecată este o substanţă misterioasă care nu poate fi văzută; cu toate acestea, se dezvăluie prin interacţiuni gravitaţionale cu materialul înconjurător, raportează NASA. Iniţial s-a propus ca, cu ajutorul aceasteia, să se analizeze de ce părţile exterioare ale galaxiilor, inclusiv a noastră, gravitează într-o formă anume şi neaşteptat de repede, dar, de asemenea, se crede că materia întunecată joacă un rol esenţial în formarea şi evoluţia unei galaxii. Cea mai mare parte din masa de NGC 24 - 80 la sută – se crede că se află în interiorul unui halou întunecat de acest tip.

Mai multe informaţii: NASA, Hubble Explores the Hidden Dark Side of NGC 24, Hubble Space Telescope

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură