Ce mai coace "antreprenorul": azi, uleiul din lături

Uleiul de lături, sau de canal al Chinei, Beijing. Arhivă. 2 august 2010
Uleiul de lături, sau de canal al Chinei, Beijing. Arhivă. 2 august 2010 (STR / AFP / GettyImages)

După cum a raportat Washington Post, pentru a găti mâncăruri chinezeşti este necesară o mare cantitate de ulei, motiv pentru care unele restaurante mici, vânzătorii din stradă, cumpără ulei “reciclat”, pentru a-şi reduce preţurile de producţie.

Acest produs se numeşte ulei de "kou yu", adică ulei din şanţul de drenaj. Denumirea vorbeşte de la sine, fiind extras din deşeurile produselor alimentare, care la rândul lor sunt colectate din rezervoarele cu reziduuri, gropi de canalizare, depozite de deşeuri şi alte astfel de locuri.

În ciuda faptului că producţia uleiului din lături în RPC este ilegală şi nu toate unităţile alimentare îl cumpără, acesta este vândut în cantităţi mari în întreaga ţară.

Preţul uleiului din lături este mult mai mic decât al celui obişnuit, dar dacă aţi şti că vânzătorii chinezi prepară mâncarea pe un astfel de ulei scârbos, cu siguranţă că nu aţi mai cumpăra produsele.

Postul de radio "Free Asia" a făcut un scurt documentar, în care este prezentat întregul proces de pregătire a uleiului din lături - demonstrat cu plăcere de către un cuplu căsătorit din oraşul Shenzhen.

Femeia a povestit postului radio că se ocupă de această afacere de mai bine de 10 ani. Lucrurile merg bine, împreună cu soţul şi-a cumpărat deja maşină şi au construit şi o casă la ţară. Cu toate acestea, femeia a adăugat cu modestie, că cei doi aproape că nu joacă nici un rol în această ramură, în spatele lor stau organizaţii imense care se ocupă cu aşa ceva.

Nu povesteşte, însă, nimic despre miile de oameni pe care i-o fi îmbolnăvit cu licoarea respectivă, pentru a se îmbogăţi.

În luna aprilie a acestui an, autorităţile au descoperit un grup criminal din care fac parte mai mult de 100 de persoane, care produceau ulei din resturi de carne şi deşeuri, pe care îl vindeau în 13 oraşe. Poliţia a confiscat 3.200 de tone de ulei din lături. Conform autorităţilor, vânzătorii ilegali vindeau ulei în valoare de 1,6 milioane de dolari SUA.

În luna martie, academicianul Zhong Nanshan de la Academia Chineză de Inginerie, în timpul unei sesiuni parlamentare la Beijing, a declarat că dezvoltarea rapidă a acestei ramuri industriale clandestine are loc, pe de o parte, din cauza controlului ineficient din partea autorităţilor şi pe de altă parte – datorită uşurinţei producerii şi a profitului mare, care ajunge la 300%.

Anterior, profesorul Ha Dongbin, şeful catedrei industriei alimentare la Institutul Industrial din oraşul Wuhan, a declarat că, anual în China se produc între 2 şi 3 milioane de tone de ulei din lături, ceea ce reprezintă o zecime din totalul producţiei de ulei vegetal din ţară.

În afară de provenienţa groaznică a acestui ulei, el mai este şi foarte periculos pentru sănătate.

Potrivit lui Ha Yunchena, profesor universitar la Institutul de Biologie, Universitatea din Hong Kong, consumul uleiului din lături este echivalent cu o sinucidere lentă.

„Reacţia negativă a corpului nu apare imediat, este asemănător cu o otravă cu acţiune lentă. În primul rând, afectează rinichii şi ficatul; în plus conţine substanţe cancerigene”, a explicat Ha.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe