Scandalul legat de laptele contaminat din China se intensifica

O linie de productie de lapte la o unitate a Yili Industrial Group Company in Huhehot, Regiunea Autonoma a Mongoliei Interioare, China.
O linie de productie de lapte la o unitate a Yili Industrial Group Company in Huhehot, Regiunea Autonoma a Mongoliei Interioare, China. (China Photos / Getty Images)

Un al patrulea copil a murit in China datorita laptelui contaminat si alti peste 6.000 de copii s-au imbolnavit. Scandalul a fortat producatorii principali chinezi sa retraga la nivel national mari cantitati de produse pe baza de lapte, incluzand unele produse exportate in cinci tari.

Ministrul chinez al sanatatii Chen Zhu a declarat miercuri ca exista acum cel putin 6.244 de cazuri raportate de copii mici imbolnaviti in urma consumului de lapte contaminat. Numarul copiilor imbolnaviti ar putea creste deoarece tot mai multi parinti isi duc copiii la spitale.

Daca 4.917 copii nu au suferit decat tulburari usoare, 1.327 au fost spitalizati, intre care 158 "cu afectiuni renale grave", a precizat Chen.

Scandalul legat de laptele contaminat a iesit la suprafata dupa ce un mare numar de bebelusi au fost spitalizati ca suferind de pietre la rinichi. Toti au fost hraniti cu lapte praf.

S-a descoperit ca cel mai mare producator chinez de lapte praf, Sanlu Diary, foloseste lapte contaminat cu melamina, o chimicala industriala care poate face alimentul sa para a fi mai bogat in proteine.

Oficialii chinezi au declarat ca o investigatie asupra a 109 producatori de lapte praf a descoperit ca 20% dintre ei au adaugat melamina in produsele lor, incluzand cel mai mare producator chinez de lapte Mengniu.

Compania neo-zeelandeza Fonterra este partial detinuta de Sanlu si a declarat ca a manifestat temeri in legatura cu laptele contaminat cu mai multe saptamani in urma dar ca Sanlu a raspuns greu.

Premierul neo-zeelandez sustine ca guvernul chinez a inceput sa investigheze doar dupa ce problema a fost ridicata prin intermediul canalelor oficiale.

Nu este pentru prima data cand laptele praf a ucis bebelusi in China. In 2004 cel putin 12 bebelusi au murit dupa ce au baut lapte praf fals.

Hong Kong-ul a ordonat joi retragerea de pe piata a produselor unei companii chineze dupa ce testele au descoperit ca 8 din cele 30 de produse ale sale, incluzand lapte, inghetata si iaurt, au fost contaminate cu melamina.

Inner Mongolia Yili Industrial Group Co Ltd este una dintre firmele chineze implicate in scandalul tot mai mare legat de laptele contaminat in China.

Yili Group este o intreprindere importanta in industria chineza de lactate si a devenit sponsorul oficial cu produse lactate pentru Jocurile Olimpice din Beijing 2008.

“Scoatem de pe piata produsele Yili si importatorul scoate de pe piata toate produsele cu marca Yili,” a declarat Constance Chan, inspector la Centrul din Hong Kong pentru Siguranta Alimentara.

“Sunt incluse lapte, bauturi din lapte, iaurt si inghetata,” a adaugat ea. “8 din cele 30 de produse ale companiei Yili contin melamina,” a declarat ea.

De asemenea, guvernul chinez este suspectat ca a ascuns aceasta situatie pentru a nu afecta imaginea Jocurilor Olimpice.

Unele informatii au fost oferite de Mediafax si VOA News.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe