China: Orezul contaminat cu cadmiu stârneşte furia consumatorilor pe internet

Cercetător chinez verifică boabe de orez în provincia Hubei, China
Cercetător chinez verifică boabe de orez în provincia Hubei, China (STR / AFP / Getty Images)

După lista fără sfârşit de scandaluri în ce priveşte alimentele puse pe mesele chinezilor - lapte contaminat cu melamină, ulei care provenea din scurgeri vândut ca ulei de gătit, ouă chimice, ghimbir crescut cu aldicarb (un pesticid extrem de toxic), antibiotice în pui şi anti-astm la porci, carne de şobolan dată drept carne de oaie şi aşa mai departe - este acum rândul consumatorilor de orez să fie alarmaţi.

Agenţia pentru securitatea alimentară din Canton a anunţat săptămâna trecută că după o verificare aleatorie, 44% din orezul verificat a relevat un conţinut de cadmiu mai mare decât limita normală. 0,4% miligrame de metale grele au fost găsite în produsele din cereale şi în tăiţeii de orez, care este o valoare de două ori mai mare decât nivelul stabilit de reglementările referitoare la alimente în China, raportează miercuri agichina24.it.

Ştirile au agitat chinezili, motiv pentru care administraţia din Canton a decis zile întregi să ascundă numele producătorilor şi a mărcilor implicate în scandal, zicând: "nu este cazul". Datele privind contaminarea sunt secrete de stat.

Reacţiile în lanţ care au avut loc pe internet şi în presa chineză i-au forţat pe "supraveghetori" să dea o explicaţie publicului şi să publice lista furnizorilor implicaţi, cât şi să dezvăluie originea locului de cultivare a orezului cercetat.

Rezultatul a fost că din cele 18 mostre de produse care au fost supuse unor controale, 8 mărci de orez tratat şi spaghete au dat rezultate pozitive. Materia primă provine din regiunea centrală din Hunan, una din rezervele de orez ale ţării, iar produsele derivate provin din două fabrici în Dongguan, provincia Guangdong în apropiere de Hong Kong. Produsele sunt apoi vândute în cantinele universitare, restaurante şi alte localuri din regiune. Cadmiul este unul dintre metalele grele responsabile de poluarea terenurilor arabile din China.

Deja în 2011, un studiu elaborat la Universitatea din Nanjing a estimat că 10% din totalul orezului produs în ţară conţine niveluri excesive de cadmiu, dăunătoare pentru sănătatea consumatorilor frecvenţi ai acestui produs.

În 2002, Ministerul Agriculturii a arătat că această contaminare cu cadmiu a fost cea de-a doua problemă mare referitoare la calitatea orezului din China (10,3%), prima fiind aceea de contaminare cu plumb (28,4%). Cadmiul este un derivat de extracţie a metalelor, cum ar fi zincul, plumbul şi cuprul, care de obicei este eliminat direct în apa reziduală la ieşirea din mine şi care, în China, în cea mai mare parte ajunge pur si simplu în terenul înconjurător, unde rămâne mulţi ani în sol.

Dar nu numai alimentele contaminate îi sperie pe oameni, ci o evoluţie socială unde încrederea în autorităţi nu mai există: parţial din cauza reţelei dense de coluziune şi corupţie, în parte pentru că societatea chineză s-a schimbat. Decontaminarea solului va dura ani de zile cu investiţii masive. Decontaminarea societăţii de această criză de neîncredere atât de larg răspândită cere o schimbare mult mai adâncă.