Cazul Litvinenko: Presupuşii asasini au lăsat urme radioactive prin Londra

Afiş cu fostul spion rus Alexander Litvinenko, asasinat în Londra de presupuşi ofiţeri KGB.
Afiş cu fostul spion rus Alexander Litvinenko, asasinat în Londra de presupuşi ofiţeri KGB. (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Doi bărbaţi suspectaţi că l-ar fi otrăvit în 2006 pe un celebru dizident rus în Londra cu o substanţă radioactivă au lăsat o “urmă radioactivă” prin oraş, a susţinut miercuri o anchetă în desfăşurare asupra asasinatului.

Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun sunt suspectaţi de asasinarea lui Alexander Litvinenko, un fost membru al serviciului de securitate rus FSB (cunoscut înainte ca şi KGB), care a scris mai multe cărţi şi articole în care a acuzat guvernul rus de comportament criminal, conform International Business Times.

Litvinenko a murit la trei săptămâni după ce a băut un ceai otrăvit cu Poloniu-210 pe 1 noiembrie 2006 în compania lui Lugovoi şi Kovtun în restaurantul unui hotel din Londra, a raportat BBC.

Litvinenko, fost agent FSB, s-a refugiat în Londra după mai multe critici făcute liderului rus Vladimir Putin, mai ales legate de modul în care acesta a răspuns incidentului de la Riazan, în care agenţi FSB erau implicaţi în montarea unor saci de explozibil în blocuri de locuinţe. Rusia,din august 1999 a fost scena mai multor atentate cu bombă, care au fost puse pe seama cecenilor, deşi nu a existat nicio dovadă în acest sens.

O investigaţie asupra morţii lui Litvinenko a dezvăluit miercuri că poliţia britanică a găsit “mari cantităţi” de Poloniu în camerele de hotel ale celor doi suspecţi şi într-un restaurant în care aceştia au luat cina, conform The Guardian.

Radiaţia a fost de asemenea detectată în biroul din Londra al unui fost general al armatei britanice, unde cei doi suspecţi au avut o întâlnire, şi într-un avion cu care au călătorit cei doi.

Goran Krgo, care a lucrat pentru Best Western Shaftesbury Hotel în Londra, unde au stat Lugovoi şi Kovtun în octombrie 2006, a declarat echipei de investigaţie că îşi aduce aminte de cei doi bărbaţi pentru costumele caraghioase pe care le purtau, a raportat publicaţia britanică Daily Mirror.

Într-un interviu acordat mass mediei ruse cu doi ani înaintea asasinării lui Litvinenko, Lugovoi l-a calificat pe fostul agent FSB drept un trădător şi a sugerat că cei care vor să creeze probleme statului rus merită să fie exterminaţi, a raportat The Independent.

Deşi, Lugovoi şi Kovtun au negat orice implicare în moartea lui Litvinenko, cei doi sunt căutaţi în Marea Britanie în legătură cu acest asasinat. Cei doi s-au refugiat în Rusia devenind parlamentari, existând rapoarte conform cărora ar fi fost internaţi în facilităţi pentru decontaminare.

Legea rusă interzice ca cetăţenii ruşi să fie extrădaţi şi predaţi altor state.

Guvernul britanic a declanşat luna trecută o anchetă publică asupra morţii lui Litvinenko, fapt care este văzut de mulţi ca un răspuns la implicarea Rusiei în conflictul ucrainean şi anexarea peninsulei Crimeea.

Litvinenko a lucrat cu serviciile secrete britanice după ce a fugit, împreună cu familia sa, din Rusia în 2000.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe