Capela mortuară, la doi paşi de ferestrele oamenilor. Cetăţenii cer relocarea construcţiei

În curtea Bisericii Sfânta Treime Tei, sector 2, se ridică, la doar 3,5-4 metri de geamurile unui bloc, o capelă mortuară. În timp ce oamenii se declară nemulţumiţi că vor trebui să suporte procesiuni funerare, bocete, preotul paroh susţine că neliniştea celor ce se plâng e nefondată.
Santierul capelei dincurtea bisericii Sfanta Treime Tei
Santierul capelei dincurtea bisericii Sfanta Treime Tei (Mihuţ Savu/Epoch Times)

Nu mică a fost surpriza şi neplăcerea cetăţenilor ce locuiesc lângă una dintre laturile Bisericii Sfânta Treime Tei, din sectorul 2, Bucureşti, după ce au aflat că la nici 4 metri de geamurile lor va fi ridicată o capelă mortuară. Deloc dornici ca atunci când îşi deschid fereastra să vadă convoaie funerare şi să audă vaietele celor ce-i jelesc pe cei duşi, locuitorii din blocul afectat au strâns semnături prin care îşi exprimă dezacordul pentru ridicarea capelei pe actualul amplasament, s-au adresat Primăriei Sector 2 şi preotului paroh, deocamdată fără rezultat. De partea sa, preotul paroh susţine că noua capelă nu va crea disconfort, că are semnăturile a 350 de enoriaşi şi că deţine toate autorizaţiile necesare.

Ce îi nemulţumeşte pe cetăţeni

"Am fost ales preşedinte al Asociaţiei de Proprietari Grigore nr 4., Bl 6 pe 6 mai a.c.... Cred că a doua zi au venit două doamne de la scara 2 să spună că au aflat că în curtea bisericii se va construi o capelă. Bun că e capelă, capelă... dar va fi o capelă mortuară, deci decedaţii pot sta acolo până la 48 de ore... (...) Dacă era o capelă simplă, nu aveam ce să zicem, eventual să nu obtureze accesul la lumina solară, cât este, la parter şi la etajul 1", a relatat pentru Epoch Times dl G.S., administratorului blocului lângă ferestrele căruia se va înălţa capela.

Potrivit domnului G.F., în blocul său sunt 132 de apartamente, 119 proprietari fiind în asociaţie. Dintre aceştia, doar 7 persoane - nişte doamne care merg frecvent la biserică - sunt de acord cu construcţia capelei în orice condiţii, în timp ce restul celor ce au fost găsiţi acasă şi au semnat - vreo 80 şi ceva - au semnat împotriva ridicării capelei pe actualul amplasament. Administratorul a mers să vorbească cu preotul paroh, pentru a-i comunica nemulţumirea vecinilor însă i s-a răspuns că nu există loc în altă parte în curtea bisericii pentru construcţia capelei.

"Dânsul (preotul) ne-a zis că are 500 de semnături din parohie. Domne, dar din blocul nostru nu a venit nimeni să ne întrebe dacă suntem sau nu suntem de acord. A zis că are 500 de semnături şi că nu îi trebuie altceva", a mai adăugat G.S.

Ce îi deranjează pe oameni la ridicarea capelei? Pe lângă faptul că cei de la parter şi etajul 1 ar putea fi lăsaţi fără lumină din cauza distanţei mici dintre geamurile lor şi noua clădire, cel mai rău îi doare pe oameni faptul că vor fi supuşi disconfortului vizual şi auditiv pe care îl presupune vecinătatea unei capele mortuare. Căci, cu tot respectul pentru morţi şi pentru durerea rudelor îndoliate, nimeni nu-şi doreşte atunci când deschide geamul să audă plânsete, bocete, muzică de înmormântare etc., spune G.S.

"Acolo vor fi depuşi decedaţii cu procedura de rigoare. Vor fi supravegheaţi, vor fi plânşi, acolo se va face slujbă de înmormântare, vor fi procesiuni (...) sunt şi înmormântări "spectacol" de pot să intre şi pe CNN, (...) am avut ocazia să asist la o înmormântare, am trecut cu tramvaiul 36 pe lângă cimitirul Reînvierea, tramvaiul nu a putut să mai circule, toată curtea cimitirului era plină, inclusiv strada de acolo, o mare de oameni care şi cu muzica dată ca pe stadion. Era o chestie înfiorătoare, ceva de neînchipuit.

Poate să nu moară nimeni într-o săptămână sau pot să moară doi sau trei şi sunt chiar în dreptul geamurilor dormitoarelor şi sufrageriilor oamenilor care stau pe partea aia. Deci nu cred că are cineva o plăcere aşa morbidă să deschidă geamul să fie tot timpul în preajma unei procesiuni mortuare unde sunt bocete, plânsete.

Unii pot fi civilizaţi dar sunt şi oameni care decedează şi n-au aşa mare dare de mână, pot să apară plânsete, mirosuri, iar slujba să dureze 48 de ore. Biserica e biserică, e altfel plasată, pe când capela e mult mai apropiată de geamurile locatarilor", a declarat G.S.

Demersuri, avize, autorităţi

Nemulţumiţi, oamenii s-au adresat Primăriei Sector 2, care le-a transmis că viitoarea construcţie are toate autorizaţiile necesare, inclusiv aviz de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Scrisoare de la Primaria Sector 2
Scrisoare de la Primaria Sector 2 (Epoch Times)

Contactată de cetăţeni în legătură cu faptul că autorizaţia de construire nr 268/10'L' de care dispune capela este emisă pentru două anexe pangar şi capela funcţiuni specifice biserica, nu expres pentru capela mortuară, cu particularităţile ei, Direcţia de Sănătate ar fi refuzat să le arate cetăţenilor o copie după avizul emis.

De altfel, şi redacţia noastră s-a adresat DSPMP, cerând avizul emis pentru respectiva construcţie şi a primit răspunsul sec "documentul solicitat de dvs nu se încadrează în prevederile art. 6 din legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public."

Răspuns Directia de Sănătate a Municipiului Bucureşti
Răspuns Directia de Sănătate a Municipiului Bucureşti (Epoch TImes)

Sesizat de cetăţeni, Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a răspuns încă dacă va efectua o inspecţie, ce, cum, când.

Mai precizăm că în proximitatea bisericii mai există două capele mortuare, una la cimitirul Reînvierea şi una la Biserica Oltea.

Ce zice Legea

Nu există, după ştiinţa noastră, legislaţie expresă referitoare la distanţa între capelele mortuare şi locuinţele cetăţenilor. Însă HG741/2016, adoptată de Guvernul Cioloş prevede, la art. 28. următoarele:

Art. 28. — (1) Sălile de ceremonii funerare vor fi amplasate în incinta cimitirelor sau în afară acestora. Pentru sălile de ceremonii funerare amplasate în afara cimitirelor se asigură o distanţă de minimum 20 metri de clădirile de locuit.

De asemenea, Ordinul nr 19 din 2014 al Ministerului Sănătăţii, stipulează la articolul 11, poziţionarea diverselor obiective care pot crea probleme locatarilor. Deşi acesta nu se referă la capele mortuare, se referă la cimitire şi stipulează că distanţa între cimitire umane (în cazul obiectivelor care dispun de aprovizionare cu apă din sursă proprie) şi case trebuie să fie de 50 m.

Poziţia parohiei

Contactat de redacţia Epoch Times, preotul paroh al Parohiei Sfânta Treime Tei susţine că demersul construirii capelei a început la solicitarea enoriaşilor, care nu au unde să-i depună pe cei "adormiţi", că s-a făcut un sondaj la biserică, s-au obţinut 350 de semnături pentru construire şi că neliniştea vecinilor e nefondată.

"Parohia a început acest demers la solicitarea credincioşilor care nu au unde să-şi depună pe cei adormiţi, ţinându-i în casă în cele mai multe cazuri (80-90%). Am făcut şi un sondaj la biserică - obţinând 350 semnături pentru construire.

Am solicitat apoi şi obţinut punctul de vedere al Primăriei Sectorului 2 - printr-un certificat de Urbanism - având acord favorabil pentru construcţie. Am obţinut în 2016 avizele necesare construcţiei precum şi (ulterior) autorizaţia de construcţie.

Capela are dimensiuni mici de 7m pe 8m, se află în curtea bisericii, la doi metri distanţă de gardul bisericii - în interior şi la 10 metri (intrarea capelei) de blocul vecin. În dreptul capelei se află doi pomi înalţi de peste 7 metri care o maschează de blocul învecinat.

Amplasament capelă, potrivit preotului paroh
Amplasament capelă, potrivit preotului paroh

Neliniştea celor din blocul de lângă biserică este una total ne-fondată. Toate persoanele trecute la cele veşnice sunt oricum aduse la biserică şi se face slujba de înmormântare, acelaşi lucru se întâmplă şi dacă avem sau nu capelă, îngrijorarea celor ce spun că deranjează cortegiul funerar este pripită. Nu a deranjat niciodată", a transmis preotul paroh Radu Constantin Popescu într-un punct de vedere remis Epoch Times.

Preotul mai precizează că slujba de înmormântare se va face tot în biserica mare ca şi până acum şi că nu vede de unde să fie zgomot cu capela.

"Nu vom permite accesul familiei la capelă decât într-un timp limitat 08:00-19:00, nu pe timp de noapte. Vor fi reguli stricte asupra îmbălsămării, asupra condiţiilor de păstrare (sarcofag frigorific) precum şi al accesului şi păstrării liniştii... va fi un mediu de rugăciune (pe timp de zi), nu un mediu de deranjare a vecinilor, cum s-au plâns cei din bloc. Capela va avea ziduri groase de jumătate de metru, spune preotul paroh.

De asemenea, preotul mai aminteşte "că 80-90% dintre membrii Parohiei îşi ţin pe cei adormiţi în casă, în condiţii de multe ori dificile (spaţiu mic) şi ştim că în curând (conform hotărârii Uniunii Europene în vigoare) se va adopta şi la noi ca cei adormiţi să nu fie ţinuţi mai mult de o oră în casă, după ce au murit"şi precizează că s-a făcut un studiu de însorire-depus la Ministerul Sănătăţii (Sanepid)-din care reiese că nu se umbreşte în niciun fel blocul vecin. "Poziţia capelei nu afectează însorirea blocului.", susţine preotul.

Nu în ultimul rând, preotul precizează că Parohia Sfânta Treime Tei a fost înfiinţată în 1890, odată cu ridicarea bisericii şi dispunea de 5000 de metri pătraţi pe care au fost construite biserică, lumânărar, clopotniţă, capela mortuară, casă parohială. În timpul comunismului, Parohia a rămas cu doar 1200 mp, iar după Revoluţie a mai recuperat doar 100 mp, ceea ce ar justifica lipsa de spaţiu cu care se confruntă biserica.

"V-am făcut acest istoric ca să înţelegeţi prin ce greutăţi a trecut Parohia (şi mai trece). Nu ne-am dorit această "înghesuială"... suntem reclamaţi permanent că tragem clopotele (de exemplu)", spune preotul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne