Asociaţia Procurorilor: Nu vrem prag pentru abuzul în serviciu. Dar dacă se va stabili cerem prevederi speciale

Cel mai bine ar fi să nu fie stabilit un prag pentru abuzul în serviciu, însă, dacă se va merge totuşi pe o astfel de variantă, atunci se impune instituirea unor prevederi speciale pentru infracţiuni legate de achiziţii publice, a transmis Asociaţia procurorilor din România.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Asociaţia Procurorilor din România se raliază opiniei majorităţii membrilor CSM şi a Pachetului de pe lângă Înalta Curte, care sunt de părere că nu se impune prag pentru abuz în serviciu. Pe de altă parte, dacă se merge pe ideea de instituire a unui prag valoric, acesta ar trebui dat de practica judiciară, în ce măsură judecătorii au apreciat că de la o sumă în sus fapta e gravă şi trebuie pedepsită, a precizat reprezentantul organizaţiei, Bogdan Gabor, la dezbaterile organizate pe această temă de Ministerul Justiţiei.

"Din discuţiile purtate până în prezent cred că nevoia de previzibilitate şi predictibilitatea pe care o impun deciziile CCR ar fi satisfăcute prin clauza de nepedepsire. Clauza de nepedepsire ar corespunde şi nevoii de apărare socială. Aşa cred că nu ar mai trebui impus un prag şi dacă s-ar recupera prejudiciul nevoia de previzibilitate şi de predictibilitatea ar fi acoperită şi ar contribui la recuperarea mai rapidă a prejudiciului", a afirmat procurorul.

În acelaşi timp, Bogdan Gabor a opinat că tot din necesitatea predictibilităţii şi previzibilităţii, dacă se va aprecia că e necesară stabilirea acestui prag, corelativ ar trebui prevăzute nişte infracţiuni în legi speciale, respectiv în ceea ce priveşte achiziţiile publice.

"Oarecum ne raportăm la infracţiunile împotriva fondurilor europene, prevăzute în legea 78/2000. Acolo, indiferent de pragul valoric, în măsura în care se încalcă proiectul, indiferent de prejudiciu, fapta e infracţiune iar statul e şi obligat să plătească sumele către UE. Deci dacă se va stabili prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu, atunci ar trebui constituite infracţiuni specifice în materie de achiziţii publice, dacă se încalcă regulamentele. Se pot încălca regulamente şi se pot aduce prejudicii enorme. Trebuie deci trecute infracţiuni specifice în materie de achiziţii publice", a punctat procurorul.

Ministerul Justiţiei a organizat o dezbatere publică cu reprezentanţii instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, mediului academic şi profesiilor juridice liberale, cu privire la modificarea şi completarea dispoziţiilor din Codul Penal referitoare la abuzul în serviciu în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României.