Gabriel Resources va cere României 4,4 miliarde de dolari. "Nu e prost cine cere, e prost cine dă"

În timp ce canadienii de la Gabriel Resources cer despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pe motiv că n-ar fi fost lăsaţi să extragă aur de la Roşia Montană, preşedintele Alburnus Maior arată că, dacă se apără corect, statul român n-are niciun motiv să plătească vreun ban.
Roşia Montană, exploatare minieră auriferă
Roşia Montană, exploatare minieră auriferă (Epoch Times România)

Gabriel Resources Ltd. ar urma să solicite României despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari drept compensaţii pentru pierderile pe care susţine că le-a suferit în urma nedemarării proiectului exploatării aurifere de la Roşia Montană. Cererea va fi depusă vineri, la un tribunal arbitral constituit sub auspiciile Centrului Internaţional al Băncii Mondiale pentru reglementarea disputelor legate de investiţii (ICSID), relatează Hotnews, citând un comunicat de presă al companiei. O decizie nu va fi pronunţată înainte de toamna anului 2019.

Reamintim că în vara anului 2015, la mai bine de un an şi jumătate de când, graţie protestelor societăţii civile şi eforturilor ONG-urilor, proiectul exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană a fost oprit, Gabriel Resources Ltd. a anunţat că a depus o cerere de arbitraj în faţa World Bank's Internaţional Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) împotriva României. Compania acuză statul român că, "prin acţiunile şi lipsa de acţiuni", a blocat implementarea proiectului de exploatare minieră fără nicio compensaţie şi a cauzat "pierderi semnificative" pentru Gabriel Resources.

Pe de altă parte, Eugen David, preşedintele Alburnus Maior - organizaţie vârf de lance în lupta pentru oprirea exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană - transmite că prost nu-i ăla care cere şi-şi exprimă temerile că guvernul va "blătui acest proces."

"Ceea ce este sigur, e că vor blătui acest proces. Deci toate guvernele, de când a început scandalul cu Roşia Montană, au fost implicate şi vor încerca să blătuiască procesul ăsta, să nu se apere corect şi să blătuiască... banii. Ca să nu izbucnească alt scandal de corupţie în care compania o să arate la câţi a dat bani", a declarat Eugen David pentru Epoch Times.

Potrivit preşedintelui Alburnus Maior, statul n-ar avea niciun motiv să piardă căci proiectul nu a fost stopat "politic", ci ONG-urile au anulat în instanţă avize, certificate de urbanism etc., astfel încât guvernul nu poate fi incriminat că ar fi pus beţe în roate canadienilor.

"Ei (Gabriel n.r.) n-ar trebui să câştige absolut nimic. (Autorităţile statului român n.r.) au toate atuurile să se apere corect şi să nu plătească nimic. Proiectul ăsta minier nu a fost stopat cum zice compania, el a fost stopat în justiţie (de noi, de ONG-uri). Şi atunci, nu înţeleg... ca să ceri daune trebuie să demonstrezi că tu ai avut avize şi nu te-a lăsat cineva, politic sau nu ştiu cum...", a reamintit David.

"Şi acum, ştiţi, e o vorbă 'nu e prost cine cere, e prost cine dă'. Şi eu mă pot duce în tribunal să cer orice", a adăugat preşedintele Alburnus Maior, precizând că procesul acesta ar trebui să fie problema întregii ţări, că lucrurile ar trebui să se desfăşoare corect şi la vedere căci este vorba, finalmente, de banii tuturor românilor.

"Ce am făcut şi până acum, timp de 20 de ani, noi o să facem tot ce putem ca totul să fie transparent şi legal. Vedem cum evoluează. Nu e numai problema mea, e problema întregii ţări în procesul ăsta pentru că nu plătim numai noi, plătim toţi. Eu îmi fac treaba de asociaţie locală să fiu cu ochii pe ei cât pot", a concluzionat David.

Mai amintim că, în iulie 2016, Alburnus Maior şi echipa sa juridică au trimis o scrisoare tribunalului pentru a interveni în calitate de Amicus Curiae. În scrisoarea adresată preşedintelui tribunalului, Alburnus Maior a solicitat să îi fie puse la dispoziţie documentele depuse la Tribunal sau emise de acesta, precum şi să fie notificat în legătură cu momentul când poate depune intervenţia sa. La ora actuală Alburnus Maior este prospective amicus curiae.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne