Medvedev il obliga pe ministrul de externe sa raspunda la sanctiunile americane in legatura cu cazul Magnitsky

Dmitri Medvedev la resedinta prezidentiala din Gorki, in afara Moscovei, 20 iulie 2011
Dmitri Medvedev la resedinta prezidentiala din Gorki, in afara Moscovei, 20 iulie 2011 (SERGEI KARPUKHIN / AFP / Getty Images)

Rapoartele rusesti de presa relateaza ca presedintele Dmitri Medvedev a cerut Ministerului Afacerilor Externe sa pregateasca un raspuns fata de o miscare a Statelor Unite de a impune restrictii de viza impotriva oficialilor rusi considerati responsabili pentru moartea avocatului intemnitat Serghei Magnitsky.

Agentia de stiri Interfax spune ca Medvedev i-a ordonat ministerului sa pregateasca masuri similare impotriva cetatenilor americani.

Interfax citeaza oficiali ai Ministerului de Externe ca spunand ca actiunea SUA constituie o incalcare a principiului prezumtiei de nevinovatie.

Miercuri ministerul a declarat ca nu va lasa astfel de masuri neprietenoase fara raspuns si a promis sa ia masuri adecvate pentru a proteja drepturile cetatenilor rusi impotriva a ceea ce el a numit "masuri nejustificate" ale statelor straine.

Marti, Departamentul american de Stat a impus o interdictie de calatorie pentru zeci de oficiali rusi suspectati de implicare in moartea lui Magnitsky. Legea SUA prevede refuzarea vizelor pentru oricine este acuzat de incalcari ale drepturilor omului, inclusiv tortura.

Magnitsky, care a lucrat pentru un fond de investitii detinute de SUA in Rusia, a acuzat oficialii rusi de politie de furtul documentelor fondului, ca parte a plan a regimului de a sustrage sute de milioane de dolari. Aceiasi oficiali de politie l-au arestat pe Magnitsky in 2009, pe fondul unor acuzatii false de evaziune fiscala, conform suporterilor lui.

El a petrecut aproape un an in inchisoare, intr-o stare precara de sanatate, fiindu-i negata grija despre care suporterii sai spun ca i-ar fi putut salva viata.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe