Legea bunului plac în Rusia: Kremlinul ordonă un raid nocturn în casa lui Navalny

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (DAVID GOLDMAN / AFP / Getty Images)

Anchetatorii ruşi au deschis, vineri, un nou dosar penal pe numele liderului din opoziţiei Alexei Navalny, unul din cei mai proeminenţi critici ai lui Vladimir Putin, deoarece ar fi furat o pictură a unui artist necunoscut, conform Reuters.

Alexei Navalny a fost acuzat de mai multe infracţiuni şi arestat la domiciliu fiind acuzat de o fraudă după ce a condus mai multe valuri de proteste anti-corupţie în masă, în 2011 şi 2012.

Navalny este deja condamnat la cinci ani cu suspendare pentru un caz separat de furt.

Anchetatorii trimişi de Kremlin au explicat, vineri, că pictura reţinută în urma căutărilor desfăşurate în casa lui Navalny a fost furată. Artistul care ar fi creat opera de artă ar fi expus-o pe strada centrală din oraşul Vladimir, la 170 de kilometri nord-est de Moscova.

”Această pictură aparţine unuia dintre artiştii locali. Furtul acesteia a vătămat semnificativ autorul”, au spus anchetatorii, fără să ofere detalii despre identitatea artistului sau circumstanţele în care s-ar fi produs furtul.

Avocatul lui Navalny spune că anchetatorii au căutat apartamentul clientului său în timpul nopţii, începând cu ora patru dimineaţa.

”Aceste percheziţii sunt o altă încercare de a pune presiune pe el”, a declarat Vadim Kobzev, avocatul acestuia.

Navalny a câştigat un apel în luna aprilie, când un tribunal din Moscova a trimis înapoi procurorilor un alt caz de furt intentat împotriva sa. Asemenea victorii sunt rare în Rusia, unde Justiţia este controlată sever de Kremlin. La Moscova procesele politice sunt normale în cazul rarelor cazuri de dizidenţă, uneori cei care critică regimul fiind lichidaţi fizic, aşa cum a fost cazul Annei Politkovskaya, Mihail Hodorkovsky sau al lui Serghei Magnitsky.

Nalvany ar putea fi închis ani de zile dacă este găsit vinovat de furtul a peste 30 de milioane de ruble (832.000$) de la două companii. Liderul opoziţiei şi fratele acestuia, Oleg, care este de asemenea acuzat, s-au declarat nevinovaţi.

Anchetele lansate recent de autorităţile de la Moscova sunt considerate parte a campaniei de reprimare a activiştilor şi autorităţilor anti-corupţie din Rusia.

Luni, anchetatorii ruşii au început investigaţiile cu privire la decesul fostului şef-adjunct al departamentului anti-corupţie din cadrul ministerului rus de Interne, Boris Kolesnikov, care ar fi ”sărit” pe fereastră în timpul unui interogatoriu, conform autorităţilor ruse.

Atât pe numele lui Kolesnikov cât şi pe cel al colegilor săi din anti-corupţie, inclusiv pe numele şefului departamentului anti-corupţie autorităţile de la Moscova au deschis o anchetă de investigaţii pentru aşa zisele abuzuri în serviciu.