Brexit: Premierul May amână votul “semnificativ” privind acordul de retragere

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Getty Images)

Premierul Theresa May a declarat duminică mass mediei britanice că votul privind acordul de retragere din UE va fi amânat până în 12 martie, cu doar două săptămâni înaintea termenului limită - 1 martie - a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

May a declarat, în marja summitului UE-Liga Arabă în Egipt, că echipa sa de negociere încă are unele problemele de soluţionat cu omologii din Bruxelles, potrivit Deutsche Welle.

“Ca urmare, nu vom desfăşura votul semnificativ în Parlament în această săptămână. Dar ne vom asigura că va avea loc în 12 martie”, potrivit premierului May.

Primul ministru britanic a mai precizat că încă este posibil ca ţara sa să iasă din Uniunea Europeană în 29 martie.

Amânarea termenului limită pentru Brexit “nu soluţionează problema”, a adăugat aceasta. “Mereu vom ajunge într-un punct în care va trebui să decidem dacă acceptăm sau nu acordul care este negociat”.

May ar fi trebuit să se prezinte marţi în faţa parlamentarilor britanici pentru a face o prezentare actualizată a discuţiilor purtate cu liderii UE. Premierul a promis fie un nou vot privind acordul, fie ca miercuri să aibă loc o dezbatere a parlamentarilor privind propriile idei în ceea ce priveşte evenimentele următoare.

Până acum, premierul a eşuat să obţină suportul Parlamentului pentru acordul de Brexit şi mulţi politicieni o acuză că încearcă să “irosească timpul”, folosind temerile privind un Brexit fără acord ca o pârghie împotriva opozanţilor săi din Londra şi Bruxelles.

De asemenea, May ar putea folosi summitul din Egipt din 24-25 februarie pentru a încerca să obţină concesii din partea reprezentanţilor UE înainte să se prezinte în Parlament.

Între timp, cel mai mare partid al opoziţiei britanice a semnalat că ar putea cere un nou referendum care, în funcţie de rezultat, ar putea menţine Marea Britanie în bloc.

Întrebat dacă laburiştii britanici doresc un nou vot, vicepreşedintele partidului, Tom Watson, a declarat pentru BCC că ei se “îndreaptă în această direcţie”.

Watson a precizat că partidul său ar prefera ca premierul May să încheie un acord care va menţine economia britanică apropiată de UE.

“Dacă nu putem obţine acest lucru, dacă nu putem obţine un acord, dacă nu ni se respectă liniile roşii, atunci [politica partidului] este aceea că vom urmări un vot al poporului”, a adăugat el.

Duminică, purtătorul de cuvânt pentru comerţ al Partidului Laburist, Barry Gardiner, a declarat că un nou referendum ar trebui să fie privit ca o “plasă de siguranţă”.

“Nu putem risca [un Brexit] fără acord”, a declarat el pentru postul de televiziune Sky News, adăugând că o mişcare în direcţia unui nou referendum devine tot mai vizibilă. În plus, politicianul laburist a precizat că un potenţial nou vot nu va include acordul premierului May deoarece acesta “nu este credibil”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe