Brexit: Premierul britanic suferă o altă înfrângere în Parlament

Parlamentarii britanici au votat împotriva unei moţiuni guvernamentale care să permită Theresei May să mai poarte negocieri finale pentru Brexit cu Bruxelles-ul.
Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Christof Stache/AFP/Getty Images)

După doi ani în care a eşuat să obţină ceva semnificativ cu privire la Brexit în Parlamentul britanic, guvernul premierului Theresa May a lansat joi un ultim apel disperat, potrivit Deutsche Welle.

May a sperat ca parlamentarii să aprobe o moţiune care recunoaşte progresul ei în negocierile cu Uniunea Europeană şi că îşi vor exprima suportul ca ea să revină la Bruxelles pentru a obţine alte amendamente la acordul de retragere, cel mai probabil având legături cu backstop-ul irlandez.

Dar moţiunea a fost respinsă cu 303 de voturi împotrivă şi 258 de voturi în favoarea sa.

Iar acum, May aproape că nu mai are nicio credibilitate pentru a continua discuţiile cu blocul european.

După înfrângere, vot la care May nu a participat, cabinetul său a precizat că guvernul va continua schimbările la acordul de retragere existent care a fost negociat cu Bruxelles-ul.

“Guvernul va continua să urmărească acest lucru cu UE pentru a se asigura că plecăm la timp în 29 martie”, a precizat purtătorul de cuvânt. El a adăugat că May consideră că membrii partidului ei îi susţin eforturile de a continua negocierile cu Bruxelles-ul, dar au respins moţiunea deoarece sunt îngrijoraţi ca în acest stadiu să scoată de pe masa discuţiilor scenariul unui Brexit fără acord. De asemenea, biroul lui May a precizat că opoziţia creşte şansele unui Brexit fără acord prin faptul că a respins planurile de a continua să lucreze la acordul de retragere.

Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a afirmat după vot că premierul May ar trebui să vină pe podium şi să “recunoască că strategia sa privind Brexitul a eşuat”.

“Votul din această seară arată că nu există o majoritate pentru cursul de acţiune al premierului privind Brexitul. Ea nu poate continua să se joace cu timpul şi să spere că va apărea ceva care să îi salveze ziua sau obrazul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe