Producătorii britanici avertizează în privinţa “catastrofei” unui Brexit fără acord

Brexit
Brexit (Getty Images)

Marea Britanie se confruntă cu “perspectiva catastrofală” a unui Brexit fără acord în luna martie din cauza egoismului unor politicieni şi a procedurilor parlamentare haotice, a declarat marţi liderul principalei asociaţii a producătorilor britanici, potrivit Reuters.

Avertismentul lansat de Make UK, cunoscut anterior sub numele de EEF, are loc în condiţiile în care producătorul auto japonez Honda urmează să anunţe marţi că se pregăteşte să închidă principala uzină din Marea Britanie, desfiinţând astfel 3.500 de locuri de muncă.

Ministrul Finanţelor, Philip Hammond, şi ministrul Afacerilor, Greg Clark – care se află în aripa pro-europeană a Partidului Conservator al premierului Theresa May – precum şi liderul laburiştilor din opoziţie, Jeremy Corbyn, sunt aşteptaţi să se adreseze la conferinţa anuală a grupului Make UK.

Corbyn intenţionează să îi ceară din nou lui May să susţină propunerea pentru o uniune vamală permanentă cu UE şi garanţii depline pentru drepturile existente ale muncitorilor şi consumatorilor. De asemenea, liderul laburist plănuieşte ca în această săptămână să se întâlnească cu negociatorul şef al Uniunii Europene, Michel Barnier.

Parlamentul britanic a respins în mod categoric acordul de retragere pe care May l-a negociat cu Bruxelles-ul şi se încearcă să se evite un Brexit fără acord, în condiţiile în care Marea Britanie ar trebui să iasă din bloc în 29 martie. Un Brexit fără acord ar duce, printre altele, la reimpunerea de controale la frontieră în cazul exporturilor britanice.

Producătorii britanici se confruntă cu o încetinire la nivel global şi cu nesiguranţa provocată de Brexit. Datele oficiale au arătat săptămâna trecută că producţia a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut cea mai mare scădere din ultimii aproximativ 5 ani.

Aproximativ 49% dintre cei 429 de producători intervievaţi în sondajul realizat de Make UK au declarat că un Brexit fără acord va face ca Marea Britanie să fie neatractivă, comparativ cu 28% care au susţinut că ţara lor va rămâne în continuare o zonă atractivă. De asemenea, companiile mari şi-au exprimat temerile în legătură cu mediul de afaceri în cazul în care Marea Britanie va ieşi din bloc fără un acord.