Brexit: Barnier susţine că ideea unei uniuni vamale este “interesantă”

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit
Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit (John Thys/AFP/Getty Images)

Michel Barnier a sugerat că premierul britanic Theresa May ar trebui să ia în considerare o uniune vamală permanentă cu blocul. Aranjamentul a fost sugerat de Partidul Laburist britanic, aflat în opoziţie, într-o scrisoare adresată premierului.

Negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a părut luni să susţină ideea creării unei uniuni vamale cu Marea Britanie, potrivit Deutsche Welle.

Într-o scrisoare trimisă premierului britanic Theresa May, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a sugerat o “uniune vamală permanentă şi cuprinzătoare între Marea Britanie” şi UE.

Sugestia lui Corbyn pare să preconizeze Marea Britanie ca făcând mai degrabă parte dintr-o uniune vamală separată, şi nu ca o parte a actualei Uniuni Vamale a Uniunii Europene (EUCU). Totuşi, nu este clar cum ar putea fi făcut acest lucru în doar câteva săptămâni, ţinând cont că ţara urmează să iasă din UE la sfârşitul lunii martie.

Liderul laburist propune tarife externe comune asupra produselor importate din restul lumii.

De asemenea, prin această propunere se urmăreşte ca Marea Britanie să aibă un cuvânt de spus în acordurile comerciale viitoare încheiate de UE.

În timp ce Barnier nu a discutat în detaliu planul lui Corbyn, el a precizat luni că ideea este interesantă ca “ton şi substanţă”.

“Ceva trebuie să se mişte în tabăra britanică”, a declarat Barnier reporterilor în Luxemburg, unde s-a aflat pentru a se întâlni cu premierul Xavier Bettel.

Uniunea Europeană are câteva aranjamente de tipul uniunilor vamale bilaterale în afara EUCU, precum cele cu Andorra şi Turcia.

Bruxelles-ul a declarat că nu va renegocia acordul pentru Brexit încheiat anul trecut cu premierul britanic, deşi ar putea fi deschis la unele schimbări în cazul în care May este de acord să treacă de unele “linii roşii”. Totuşi, May – care a sugerat discuţii pentru obţinerea sprijinului necesar adoptării acordului de retragere – a părut să respingă propunerea lui Corbyn.

May a declarat că ar prefera un aranjament prin care Marea Britanie să îşi încheie propriile acorduri comerciale independente, în loc să aibă un cuvânt de spus asupra acordurilor negociate de bloc.

Barnier s-a întâlnit luni seară cu omologul britanic, Stephen Barclay, pentru a discuta despre cum intenţionează Theresa May să câştige suportul parlamentar necesar acordului de retragere. Barnier a precizat că întâlnirea a fost constructivă.

A fost prima întâlnire a negociatorului şef de la finalizarea termenilor acordului de retragere în noiembrie 2018. Barclay, cel de-al treilea ministru britanic pentru Brexit în ultimii 3 ani, a preluat postul doar în noiembrie după ce Dominic Raab a demisionat în semn de protest faţă de acordul negociat de May.

Potrivit acordului, Marea Britanie ar rămâne temporar în EUCU pentru a preveni o frontieră dură între Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză – singura graniţă terestră a Marii Britanii cu blocul european. Cele două tabere au mai convenit asupra unei măsuri numite backstop – o “garanţie” că Marea Britanie rămâne în EUCU (sau într-o uniune foarte similară) până când se va găsi o alternativă funcţională.

Totuşi, acordul s-a dovedit a fi foarte nepopular în rândul multor parlamentari din partidul premierului May (Partidul Conservator) şi din Partidul Democratic Unionist din Irlanda de Nord (DUP), care urmăreşte să protejeze statutul provinciei ca o parte integrantă a Marii Britanii. Acordul de retragere a fost respins în mod categoric de parlamentarii britanici în luna ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe