Premierul britanic May ar putea cere o amânare de trei luni a Brexitului [rapoarte]

Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)

Discuţiile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie aparent sugerează că premierul britanic Theresa May va cere o prelungire a perioadei de negociere în cazul în care Parlamentul din Londra susţine acordul pentru Brexit, dar acesta nu va fi semnat până la summitul UE din 21-22 martie.

UE consideră această „prelungire tehnică” drept o oportunitate pentru a oferi Parlamentului britanic timpul necesar pentru a adopta legislaţia necesară legată de retragerea ţării din blocul european. Totuşi, o prelungire mai mare de trei luni ar pune presiune pe Marea Britanie să participe la alegerile europene din 23-26 mai, a precizat Bloomberg, citând o sursă anonimă.

Premierul May a criticat în repetate rânduri amânarea Brexitului, precizând că doreşte să îşi scoată ţara din UE aşa cum a fost planificat – la sfârşitul lunii martie. Totuşi, ea se luptă acum cu timpul în încercarea de a obţine aprobarea Parlamentului britanic şi a Uniunii cu privire la modificarea celei mai controversate părţi a acordului ei de retragere – backstop-ul nord-irlandez. Dar, joi, UE a semnalat că discuţiile dintre secretarul britanic pentru Brexit, Steve Barclay, procurorul general al Regatului Unit, Geoffrey Cox şi negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, nu au ajuns la un rezultat palpabil.

Oficialii UE susţin că prelungirea de trei luni va avea loc în baza celui mai optimist scenariu al lor şi că încă există un risc ca Marea Britanie să iasă din bloc în 29 martie fără un acord. Pe de altă parte, May ar putea fi forţată să ia în considerare o amânare chiar mai lungă în cazul în care nu obţine susţinerea necesară pentru acordul de retragere şi pentru a evita o ieşire fără acord, a precizat un oficial.

De asemenea, 100 de parlamentari moderaţi din Partidul Conservator al premierului May au semnat joi o scrisoare în care au avertizat că vor vota împotriva sa pentru a o forţa să amâne Brexitul şi pentru a scoate din ecuaţie scenariul unui Brexit fără acord, potrivit publicaţiei The Telegraph. La rândul său, ministrul britanic al Finanţelor, Philip Hammond, a indicat ieri că ar putea demisiona din guvernul May în cazul în care Marea Britanie nu va obţine niciun acord de retragere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe