Române, dormi liniştit! Puterea se pregăteşte să facă trafic de influenţă pentru tine

Vot în Parlamentul României
Vot în Parlamentul României (Epoch Times România)

Mai mulţi deputaţi PSD, în frunte cu liderul de grup parlamentar, Marian Neacşu, au scos "de la naftalină" un proiect puternic contestat în "Marţea neagră" din decembrie 2013, legea lobby-ului, în baza căruia parlamentarii ar putea face trafic de influenţă în mod legal, "în interesul alegătorului". relatează adevărul.ro.

Aparent menit să reglementeze activitatea de lobby, proiectul, iniţiat în 2010 de un alt deputat PSD, este aranjat în aşa fel încât să le ofere parlamentarilor noi portiţe de a păcăli legislaţia penală. Astfel, un amendament adus proiectului la articolul 13, alineatul (7), precizează că parlamentarii, precum şi consilierii locali şi judeţeni "pot reprezenta direct sau indirect interesele alegătorilor, precum şi ale oricăror persoane fizice sau juridice, în relaţia cu autorităţile centrale sau instituţiile publice, fără obligativitatea îndeplinirii procedurilor impuse de prezenta lege pentru activitatea profesionistă de lobby sau a altor formalităţi“, arată sursa citată.

Practic, în contextul în care parlamentarii definesc activitatea de lobby drept totalitatea acţiunilor care au ca scop "influenţarea deciziilor instituţiilor publice sau autorităţilor publice centrale sau locale“, aleşilor ţării li se va permite să influenţeze politicile publice în favoarea unui terţ, sub pretextul că apără interesele alegătorilor, însă fără să se supună rigorilor impuse prin aceeaşi lege lobby-iştilor sau firmelor de lobby. Cu alte cuvinte, traficul de influenţă, prezentat ca "reprezentare de interese“ va deveni legal.

Proiectul a fost scos de la sertar în aceeaşi zi în care parlamentarii şi-au votat pensiile speciale, pe motiv că legea îi împiedică să practice şi alte activităţi generatoare de profit, cu excepţia celor care ţin de sfera didactică. Potrivit sursei citate, după şedinţa de plen în care şi-au votat pensiile, patru deputaţii ai puterii, membri în Comisia juridică, s-au întâlnit pe şest pentru a discuta acest proiect care nu figurează încă pe nicio ordine de zi. Cu toate acestea, propunerea ar urma sa fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare, adică în mai puţin de două săptămâni.

Cei patru magnifici sunt Daniel Florea (PSD), Steluţa Cătăniciu (PC-PLR) declarată incompatibilă de ANI, Aurelian Ionescu (PC-PLR) şi deja celebrul fin al lui Victor Ponta, Marius Manolache, cel care a propus, în urmă cu doar câteva zile, înfiinţarea unei secţii de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători.

Proiectul iniţial îi aparţine deputatului PSD Constantin Niţă şi a fost depus în 2010. În 2013, în Marţea Neagră, zi în care parlamentarii au vrut să-şi voteze super-imunităţi, proiectul a fost trimis la Comisia juridică în şedinţa Camerei Deputaţilor. De atunci şi până acum, Comisia juridică nu a mai discutat proiectul lui Niţă, deşi termenul până la care ar fi trebuit să prezinte un raport cu privire la această propunere a expirat la 1 februarie 2014.

Dintr-o corespondenţa internă a Camerei de Comerţ Româno-Americane consultată de Adevărul reiese că proiectul a fost repus pe tapet la începutul lunii mai, iar premierul Victor Ponta l-a desemnat pe liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, să se ocupe de adoptarea acestei legi până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.

Potrivit unui email citat de Adevărul, proiectul va fi "va fi o iniţiativă a Parlamentului, şi nu a Ministerului Justiţiei“ pentru că nici premierul Victor Ponta şi nici ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc nu vor să-şi asume susţinerea acestuia.

Faptul că iniţiativa legislativă a fost discutată însă la nivelul Guvernului a fost confirmat şi de preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby, Laura Florea, care a declarat pentru Adevărul că premierul Ponta a ajuns la un acord în privinţa adoptării legii la începutul lunii mai, în cadrul unei întâlniri la care au participat membri ai Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Articolul original poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.