China începe să fure sateliţi de pe orbite. Pentagonul îngrijorat

Satelit
Satelit (- / AFP / Getty Images)

Săptămâna trecută China a efectuat un test în care un satelit a capturat un alt satelit în spaţiu, eveniment despre care oficialii Pentagonului au precizat că a fost un pas important pentru programul de înarmare spaţială al Beijing-ului, potrivit Washington Free Beacon.

Capturarea satelitului a avut loc săptămâna trecută şi a implicat unul din cei trei sateliţi mici, prevăzuţi cu un braţ mecanic, lansaţi de China pe 20 iulie, ca parte a unui program de dezvoltare de arme anti-satelit, au declarat oficialii americani.

Cynthia O. Smith, un purtător de cuvânt al Pentagonului a confirmat că sateliţii au efectuat manevre în spaţiu de la lansarea lor, dar nu a dat alte detalii. Sateliţii implicaţi în programul de dezvoltare al armamentului spaţial au fost identificaţi de către chinezi drept "sateliţi de experimentare ştiinţifică", potrivit unui anunţ publicat la 24 iulie în revista online Space News.

"Aceşti trei sateliţi vor fi folosiţi pentru observarea materiei din spaţiu şi realizarea de experimente ştiinţifice în domeniul tehnicilor de întreţinere în spaţiu, cum ar fi operaţiunile spaţiale cu braţul", a declarat Space News citând Xinhua.

Cu toate acestea, oficialii Pentagonului cred că activitatea micului satelit este mai strâns legată de programul secret ASAT al Chinei. Analistul spaţial Bob Christy, care are blogul Zarya.info, primul care dezvăluit manevra, susţine că din luna august sateliţii au efectuat mai multe experimente.

Satelitul robotic ar putea fi parte a eforturilor de a dezvolta cea mai mare staţie spaţială a Chinei a cărei lansare a fost anunţată în jurul anului 2020.

China a efectuat un test ASAT al unei rachete cu ascensiune directă în ianuarie 2007, care a distrus un satelit meteorologic chinez şi a avut drept rezultat zeci de mii de "deşeuri cosmice" care acum orbitează în spaţiu. Aceste resturi ameninţă navele spaţiale, atât cu echipaj cât şi fără, din cauza vitezei mari cu care se deplasează prin vidul cosmic.

Oficialii chinezi le-au spus omologilor americani că testul din 2007 a fost un eveniment singular şi până în prezent nu au mai efectuat alte teste de atac al satelitelor, care să producă gunoi spaţial.

Un oficial american a declarat pentru Free Beacon în august că lansarea celor trei sateliţi a fost parte a programului chinez secret de dezvoltare a armamentului anti-satelit.

Oficialul a declarat că navetele spaţiale cu braţ robotic sunt privite ca cea mai mare ameninţare, pentru că sateliţii americani, obiecte strategice vitale utilizate atât de către armata americană cât şi de infrastructurile civile, sunt vulnerabili la întreruperi cinetice sau electronice în spaţiu.

Oficialul a declarat că sateliţii sunt parte din programul chinez de înarmare spaţială "Star Wars" care a fost în mare parte ignorat de către administraţia Obama.

Administraţia americană şi-a motivat lipsa de reacţie declarând că dacă ar face presiuni asupra Chinei pentru a cere explicaţii privind armele sale spaţiale, măsura ar deteriora relaţiile SUA-China.

Programul ASAT este o "preocupare reală pentru apărarea naţională a SUA", a declarat oficialul.

Până în prezent misiunea navei spaţiale cu braţul mecanic a fost necunoscută. Se crede că naveta poate fi folosită pentru a apuca, scoate, sau modifica orbitele altor sateliţi. Aceasta ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru întreţinere şi reparaţii.

Rick Fisher, un specialist în probleme militare chineze, crede că satelitul cu braţ robotic este o parte a programului chinez spaţial cu dublă utilizare, care include sateliţi pentru misiunile de supraveghere şi atac militar.

"O versiune viitoare a satelitului ar putea fi utilizată pentru a capta imagini cu prim-planul sateliţilor americani, pentru a deteriora în mod direct sateliţii SUA sau a planta "mine" pe acei sateliţi sau în apropierea lor", a declarat Fisher. "Un astfel de satelit oferă Chinei posibilitatea de a ataca sateliţii inamicului fără a crea un nor mare de reziduri, care ar putea afecta, de asemenea, şi sateliţii chinezi".

Potrivit lui Fisher, China a găzduit recent o conferinţă mare în domeniul spaţial şi caută să se poziţioneze ca fiind o "superputere" spaţială, având obiectivul de a spori cooperarea şi achiziţionarea de tehnologie din alte ţări.

În cadrul conferinţei, "oficialii chinezi au făcut un apel deliberat către Canada, care a dezvoltat şi construit braţele de manipulare folosite pe Staţia Spaţială Internaţională şi navetele spaţiale americane", a declarat Fisher.

Cu toate acestea, Fisher a declarat că statul chinez a făcut toate eforturile pentru a ascunde rolul Armatei Populare de Eliberare în programul spaţial şi ar nega, probabil, rolul militar în dezvoltarea tehnologiei braţelor mecanice pentru operaţiuni spaţiale ofensive.

"Canadarm" [braţului de manipulare] a fost dezvoltat în Canada, cu finanţare canadiană şi patru au fost achiziţionate de către NASA pentru programul spaţial american", a informat acesta.

China a efectuat un test de lansare a unei noi rachete anti-satelit numită DN-2 în luna martie, potrivit oficialilor americani, care sunt extrem de îngrijoraţi de dezoltarea militară spaţială a regimului comunist de la Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe