Bloomberg: Putin ar fi dispus să sprijine o eventuală debarcare a lui Lukaşenko

Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko
Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi dispus să sprijine o „eventuală succesiune” şi debarcarea lui Alexander Lukaşenko de la conducerea Bielorusiei, dar nu va accepta ca opoziţia să preia puterea prin manifestaţii de stradă, transmite Bloomberg.

Moscova nu are încredere în preşedintele Aleksandr Lukaşenko, dar este „hotărâtă” să nu permită manifestanţilor să-l răstoarne, au declarat pentru Bloomberg, sub condiţia anonimatului, cinci surse apropiate Kremlinului, potrivit Moscow Times.

Deşi afirmaţiile ar putea fi doar o stratagemă pentru dizolvarea manifestaţiilor care continuă neabătute în Bielorusia, potrivit Bloomberg, oficialii ruşi sunt "surprinşi" de amploarea tulburărilor politice şi sociale cauzate de fraudarea alegerilor din 9 august, considerate fraudate de majoritatea ţărilor europene.

Lukaşenko a aterizat luni în Rusia, unde a avut o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, în staţiunea Soci. Pe lângă subiectul protestelor, a fost discutat procesul de integrare dintre Rusia şi Bielorusia, precum şi despre proiecte-cheie în sectorul comerţului şi al energiei.

Economia bielorusă a fost afectată de criza produsă de pandemia virusului Wuhan, şi, mai nou, de refugierea în valută forte pe fondul crizei politice cauzate de abuzurile dictatorului Lukaşenko.

Zeci de mii de persoane au participat duminică după-amiază la Minsk la un nou protest împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în timp ce Ministerul de Interne al Bielorusiei a anunţat că în acest weekend au fost reţinuţi 250 de manifestanţi, dintre care 87 sunt arestaţi, potrivit DPA.

Conform DPA, pe străzile din Minsk sunt vizibile dispozitive masive ale forţelor de ordine, iar proteste au loc de asemenea în alte oraşe ale ţării.

Acesta a fost al cincilea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva realegerii lui Lukaşenko în urma scrutinului prezidenţial din 9 august, pe care opoziţia îl consideră fraudat.

Numeroase clipuri filmate de protestatari documentează violenţe extinse împotriva femeilor care manifestează pe străzi.

Ultima persoană-cheie din trioul de femei care a încercat să pună capăt domniei dictatorului Alexander Lukaşenko - Maria Kolesnikova - este arestată sub acuzaţia de tentativă de răsturnare a guvernului, după ce regimul Lukaşenko a încercat să o expulzeze în Ucraina săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe