Lukaşenko, declarat persona non grata în ţările baltice. Liderul din Belarus este acuzat de fraudă electorală şi represiune

Protestul poporului bielorus în Minsk, după alegerile prezidenţiale
Protestul poporului bielorus în Minsk, după alegerile prezidenţiale (facebook.com/S.Litvinenco)

Lituania, Estonia şi Letonia l-au inclus, luni, pe lista neagră a persoanelor non grata pe preşedintele Bielorusiei, Aleksander Lukaşenko, şi pe alţi aproximativ 29 înalţi funcţionari ai regimului său pentru presupusă fraudă electorală şi represiune împotriva manifestanţilor pro-democraţie, relatează AFP.

Ţările baltice, membre ale UE şi NATO, au anunţat sancţiuni în cadrul unui efort coordonat de sprijinire a manifestanţilor din ţara vecină, care au intrat în a patra săptămână de proteste după alegerile prezidenţiale de la 9 august.

„Trimitem un mesaj că trebuie să facem mai mult decât pur şi simplu să publicăm declaraţii, că trebuie să luăm şi măsuri concrete”, a declarat pentru AFP ministrul lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevičius.

Luni, Lukaşenko a aruncat în spaţiul public ideea unui referendum constituţional pentru a calma mişcările de protest la adresa regimului său, ce au loc de trei săptămâni, fără a face alte precizări privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul eventualelor întrebări.