Şefa opoziţiei din Bielorusia, răpită de bărbaţi mascaţi

Maria Kolesnikova
Maria Kolesnikova (Getty Images)

Liderul opoziţiei bieloruse, Maria Kolesnikova, a fost răpită de bărbaţi mascaţi din centrul oraşului Minsk, a informat presa luni, citând martori oculari.

Kolesnikova, în vârstă de 38 de ani, a făcut parte dintr-un trio de femei care s-au unit pentru a-l provoca pe Alexander Lukaşenko la alegerile prezidenţiale de luna trecută, după ce alţi candidaţi ai opoziţiei au fost fie închişi, fie presaţi să fugă din Bielorusia.

Kolesnikova este singurul membru al grupului care a rămas în Belorusia după alegeri, candidata la preşedinţie Svetlana Tihanovskaia fugind în Lituania vecină, iar Veronika Ţepkalo în Polonia.

Martorii oculari ai incidentului au descris că au văzut bărbaţi mascaţi, îmbrăcaţi în haine civile capturându-o pe Kolesnikova şi forţând-o să intre într-un microbuz întunecat pe care scria „Comunicări”. Totul s-a petrecut în faţa Muzeului Naţional de Artă din Minsk, a raportat publicaţia tut.by.

Poliţia din Minsk a declarat că verifică rapoartele despre răpirea Kolesnikovei. Poliţia oraşului a declarat ulterior agenţiei de ştiri ruse RIA Novosti că nu poate confirma rapoartele.

Consiliul de coordonare al Bielorusiei, creat pentru a supraveghea transferul de putere către Tihanovskaia, a declarat pentru site-ul web de ştiri RBC că a pierdut contactul cu Maria Kolesnikova.

„Putem doar să presupunem, dar este evident că autorităţile fac tot posibilul pentru a împiedica cât mai mult activitatea consiliului”, a declarat pentru Interfax Pavel Latuşko, fost ministru al culturii şi în prezent membru al consiliului de tranziţie.

Dispariţia a avut loc la mai puţin de 24 de ore după ce aproximativ 100.000 de bieloruşi au ieşit în stradă în al patrulea weekend, protestând împotriva rezultatelor alegerilor din 9 august, unde Lukaşenko a revendicat o majoritate covârşitoare de voturi pentru cel de-al şaselea mandat al său (80%). Opoziţia a acuzat fraude pe scară largă, iar regimul Lukaşenko a început să persecute brutal bieloruşii care participau la demonstraţiile care au urmat.

Lukaşenko a acuzat consiliul că a încercat să preia puterea şi a avertizat cu privire la „măsuri adecvate” împotriva membrilor săi.