Reşedinţa lui Lukaşenko păzită cu blindate. Tancuri semnalate îndreptându-se către capitală

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko.
Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)

Sfidând represiunea împotriva manifestanţilor organizată de serviciile de securitate ale Bielorusiei, zeci de mii de protestatari care cereau ca preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko să demisioneze au umplut din nou centrul Minskului, duminică.

De data aceasta, protestul a fost organizat cu ocazia zilei de naştere a dictatorului bielorus, în vârstă de 66 de ani, duminică. Zeci de mii de oameni au fost văzuţi mărşăluind către reşedinţa prezidenţială.

Au fost remarcaţi poliţişti cu echipament anti-revoltă, vehicule blindate şi chiar tancuri apărând reşedinţa lui Lukaşenko. Au fost văzute tancuri şi transportoare blindate de personal care se revărsau în zonă, potrivit materialelor video filmate de militanţii pro-democraţie din Bielorusia.

Mai mulţi corespondenţi care observă protestele au spus că tancurile se îndreptau către reşedinţa preşedintelui.

Au fost observate vehicule de luptă de infanterie BMP-2 rulând pe autostrăzi, îndreptându-se spre Palatul Independenţei.

Un videoclip a arătat, de asemenea, că numeroşi protestatari au fost ţinuţi în faţa complexului prezidenţial de un cordon de poliţişti, militari şi vehicule blindate.

Reuters relatează că, în ciuda manifestării majore de forţă din partea securităţii statului, manifestaţiile au fost relativ paşnice:

Protestatarii s-au îndreptat apoi către reşedinţa lui Lukaşenko, care era păzită de forţele de securitate echipate cu scuturi, având tunuri de apă şi dube pregătite pentru a lua arestaţii. O coloană de vehicule militare blindate a fost văzută îndreptându-se către centrul oraşului, a informat agenţia rusă de ştiri Interfax.

Agenţia de ştiri RIA din Rusia a declarat că cel puţin 125 de persoane au fost reţinute.

Forţele de securitate au fost văzute reţinând oameni în dube negre fără însemne.

În unele cazuri, ofiţerii în civil au fost văzuţi arestând protestatarii, după ce proteste şi greve la nivel naţional au paralizat părţi ale ţării, în special capitala.

Între timp, citând ameninţări externe din partea ţărilor NATO, Lukaşenko a afirmat că jumătate din armată este în alertă „de luptă”, relatează Reuters, duminică.

„(NATO) a lansat exerciţii chiar lângă graniţele noastre. Ce ar trebui să fac? Am lansat şi câteva divizii, am pus jumătate din armată în alertă de pregătire pentru luptă. Nu este simplu”, a anunţat Lukaşenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe