BERD oferă R. Moldova un credit pentru procurarea gazelor. Slusari: Acordul a fost semnat în totală lipsă de transparenţă

Guvernul asigură că împrumutul este în caz de situaţie excepţională, însă acest fapt nu-i permite lui Igor Dodon să semneze orice document fără ca societatea să cunoască riscurile, afirmă Alexandr Slusari.
(JOE KLAMAR / AFP / Getty Images)

Premierul Ion Chicu şi directorul general BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone, au semnat miercuri, 11 decembrie, un aranjament financiar în valoare de 50 milioane de dolari, care urmează să permită procurarea rezervelor de gaze naturale pentru aprovizionarea timp de o lună a întreg teritoriului Republicii Moldova, în cazul situaţiei excepţionale.

Aranjamentul financiar mai prevede că Moldova se angajează să reformeze sectorul gazelor, cum ar fi elaborarea legislaţiei secundare pentru liberalizarea pieţei gazelor naturale şi diversificarea surselor de aprovizionare.

În context, deputatul blocului ACUM-Platforma DA, Alexandr Slusari notează că Acordul a fost semnat de „Guvernul Dodon în totală lipsă de transparenţă”.

Acesta atenţionează că nu au fost organizate consultări publice. Nici măcar nota informativă la acest Acord de împrumut de 50 mln. dolari nu a fost publicată. Guvernul asigură că acordul urmează a fi aplicat în situaţie excepţională, însă acest fapt nu-i permite lui Igor Dodon să semneze orice fără ca societatea să cunoască la ce-i obligă acordul respectiv şi care sunt riscurile.

„Nu este clar cine va procura gaze naturale în caz de criză. Guvernul sau MoldovaGaz? Dacă MoldovaGaz, de ce Acordul este semnat de Executiv? Sau poate totuşi documentul va fi semnat de MoldovaGaz sub garanţia de stat a Guvernului? Cum va fi rămbursat acest credit?”, se întreabă retoric Alexandr Slusari concluzionând că deputaţii aşteaptă Acordul în Parlament. „Vă promitem că noi vom fi mult mai transparenţi şi expliciţi decăt acest Guvern obscur.”