Dionis Cenuşă: Politizarea subiectului livrărilor de gaze R. Moldova generează panică cu consecinţe imprevizibile

Nu există niciun raţionament logic ca România sau Ucraina să nu vrea colaborarea cu Guvernul Chicu pe subiectul livrării gazelor, indiferent de influenţa lui Dodon asupra acestuia, deoarece la mijloc se află cetăţenii R. Moldova, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

Politologul Dionis Cenuşă consideră că politizarea subiectelor de securitate naţională, precum asigurarea livrărilor de gaze naturale, nu ajută sub nicio formă la soluţionarea acestora. „Din contra, este generată panică cu consecinţe imprevizibile.”

Analistul menţionează că securitatea energetică, în special în sectorul gazelor, constituie o problemă cronică pentru Moldova, de la independenţa acesteia. De aceea, acest dosar necesită atenţie pe tot parcursul anului, nu ocazional când se înteţeşte gerul.

„Promisiuni că problema livrărilor de gaze va fi soluţionată şi este sub control am auzit-o din partea ambelor guverne din septembrie încoace, fără a fi oferite evidenţe clare (documente) despre negocierile cu operatorii ucraineni şi cei români. Cum a fost netransparent aşa şi a rămas”, scrie acesta pe contul său de Facebook.

Expertul consideră că nimeni la Bucureşti nu este interesat ca populaţia din Moldova să îngheţe pentru că prevalează principiul european al “solidarităţii”. Nu există niciun raţionament logic ca România sau Ucraina să nu vrea colaborarea cu Guvernul lui Chicu, indiferent de influenţa lui Dodon asupra acestuia, deoarece la mijloc se află cetăţenii (familii, bătrâni, copii).

În opinia politologului, Guvernul Chicu trebuie să publice urgent planul de acţiuni privind consecinţele unei eventuale sistări a livrărilor de gaze.

„Blocul ACUM are zeci de subiecte reale pe care le poate folosi contra socialiştilor. Nu este clar în ce exact s-a manifestat “politica externă dezastruoasă a lui Dodon” că ar fi dus la contradicţii cu Ucraina şi România?

Dodon şi socialiştii nu vor întrerupe vectorul european înaintea alegerilor prezidenţiale pentru că nu vor costuri electorale fără sens. Acest lucru este confirmat şi de semnarea Declaraţiei comune Georgia-Ucraina-Moldova prin care guvernele celor trei ţări cer mai multă integrare cu UE”, a adăugat analistul.

În concluzie, Dionis Cenuşă crede că opoziţia pro-UE din parlament trebuie să-şi manifeste abilităţile politice prin demersuri critice nu retorică alarmistă disputabilă. Cu sau fără aceasta, securitatea energetică a Moldovei trebuie să unească eforturile politice şi de politici, iar autorităţile trebuie să înveţe să fie transparente în raport cu populaţia şi să nu folosească subiectul în scopuri politice.

Fostul premier Maia Sandu a declarat recent că „incompetenţa şi politica externă dezastruoasă a guvernării lui Dodon” poate lăsa Republica Moldova fără căldură şi energie electrică pe timp de iarnă întrucât până în prezent discuţiile cu România şi Ucraina în privinţa tranzitului de gaze sunt blocate.