Ambasadorul României: Asistenţa financiară va fi condiţionată categoric de „fapte şi nu de vorbe”

Daniel Ioniţă, întrevedere cu câţiva deputaţi ai Platformei DA
Daniel Ioniţă, întrevedere cu câţiva deputaţi ai Platformei DA (Platforma DA)

Fracţiunea parlamentară Platforma Demnitate şi Adevăr a avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, în cadrul întâlnirilor regulate ale acestuia din urmă cu reprezentanţii formaţiunilor politice din Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Platformei DA, discuţia s-a axat pe viziunea membrilor formaţiunii politice asupra realităţilor de ultimă oră din Republica Moldova, după schimbarea majoră survenită la nivelul guvernării de la Chişinău. În context, ambasadorul statului vecin a confirmat poziţia României de a redimensiona asistenţa financiară, aceasta fiind condiţionată categoric „de fapte şi nu vorbe” pe dimensiunea reformelor.

Deputaţii moldoveni au menţionat că situaţia ar fi de aşa natură încât există o majoritate parlamentară PSRM-PD, deşi în PD există mai multe disensiuni cu privire la parcursul pro-estic, linia de aplecare spre CSI şi o eventuală aderare la Banca Euro-Asiatică, configurate de preşedintele statului, Igor Dodon.

Totodată, deputatul Alexandru Slusari a remarcat că Igor Dodon, dispunând deja de un guvern de buzunar (Guvernul Chicu n.r.), doreşte să-şi asigure o majoritate confortabilă în Parlament şi face demersuri ca anumiţi deputaţi să fie fideli.

„Dacă în câteva luni, nu se va întreprinde nimic pentru a diminua expansiunea politică a lui Dodon, forţele pro-europene se vor confrunta cu piedici majore în dorinţa de a schimba lucrurile. Trebuie să ne consolidăm în efortul de a reveni la o guvernare pro-europeană”, a punctat deputatul.

Referitor la Bugetul pe 2020 propus de guvernul Chicu, deputatul Vasile Năstase a menţionat că acesta este unul totalmente electoral, întocmit în ideea obţinerii celui de al doilea mandat prezidenţial al lui Dodon. Cu un deficit de 7,4 miliarde lei şi în lipsa unor politici fiscale concludente, acest buget ar fi plin doar de iniţiative sociale populiste.

„Nu este un buget bazat pe reforme, ci pe mituire electorală, după care ... potopul!”, a comentat Vasile Năstase.

Deputaţii Alexandru Slusari şi Vasile Năstase au atenţionat şi asupra faptului că în Republica Moldova ar avea loc consolidarea unei influenţe periculoase a Federaţiei Ruse, de aici decurgând riscuri majore nu doar pentru securitatea statului Republica Moldova, ci şi pentru Europa, inclusiv pentru România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe