Amiral american: Beijingul reprezintă o ameninţare mai mare în regiunea Indo-Pacific decât Phenianul

Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Spruance
Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Spruance (Wikipedia.org)

Nave de luptă americane au intrat săptămâna trecută în Marea Chinei de Sud, provocând în mod direct statul chinez, despre care un amiral american a susţinut că reprezintă o ameninţare mai mare pentru această regiune decât Coreea de Nord.

Vizita, care a avut loc luni, a fost efectuată de distrugătoarele cu rachete ghidate USS Spruance şi USS Preble. Navele de luptă americane au desfăşurat aşa-zise patrule de promovare a “libertăţii de navigaţie” în Marea Chinei de Sud, ignorând regimul de la Beijing. Amiralul Phil Davidson a declarat în Comisia pentru Servicii Armate din Senatul SUA că Beijingul urmăreşte să domine regiunea, adăugând că statul comunist este “cea mai mare ameninţare strategică a noastră pe termen lung”, mai mare decât Coreea de Nord, potrivit Express.co.uk.

El a comentat: “Prin teamă şi constrângere, Beijingul depune eforturi pentru a-şi extinde forma de ideologie cu scopul de a supune, a încălca şi a înlocui actuala ordine internaţională bazată pe reguli.”

“În locul său, Beijingul urmăreşte să creeze o nouă ordine, una cu caracteristici chineze, condusă de China – un rezultat care va înlătura stabilitatea şi pacea din regiunea Indo-Pacific care durează de peste 70 de ani”.

Revendicările teritoriale chineze în regiune se suprapun cu cele ale Taiwanului, Malaeziei, Filipinelor, Vietnamului şi Bruneiului.

Marea Chinei de Sud este una dintre cele mai aglomerate rute de transport maritim a lumii şi se presupune că deţine mari rezerve de gaz şi petrol.

Comandantul Clay Doss, un purtător de cuvânt al Flotei a 7-a a SUA, a declarat că cea mai recentă patrulă pentru promovarea “libertăţii de navigaţie” a fost desfăşurată cu scopul de a “provoca revendicările maritime excesive şi pentru a menţine accesul la canalul maritim aşa cum impune legea internaţională”.

El a adăugat: “Toate operaţiunile sunt concepute în conformitate cu legea internaţională şi demonstrează faptul că SUA va zbura, naviga şi opera oriunde o permite legea internaţională. Acest lucru este adevărat în Marea Chinei de Sud, precum şi în alte locuri din lume”.

Săptămâna trecută, ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a anunţat că HMS Queen Elizabeth, singurul portavion operaţional al Marii Britanii, va vizita regiunea ca parte a primei sale călătorii operaţionale.

După acel anunţ, care a înfuriat Beijingul, a fost anulată vizita planificată a cancelarului Philip Hammond în China.

Anunţul a fost criticat de fostul cancelar George Osborne, care l-a descris ca fiind o “diplomaţie de canonieră de un tip foarte demodat”.

În cadrul Conferinţei de Securitate de la München de săptămâna trecută, Yang Jiechi, consilier de stat chinez pentru politică externă, a declarat că ţara sa este “determinată să îşi apere suveranitatea teritorială şi drepturile şi interesele maritime”.

El a adăugat: “Ne opunem cu fermitate oricărei activităţi care subminează suveranitatea şi interesele de securitate ale Chinei sub pretextul libertăţii de navigaţie”.

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când s-a făcut publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropierea Filipinelor, un aliat al SUA, pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali militari au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud, care este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini de satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe