Două bombardiere americane zboară deasupra Mării Chinei de Sud. Beijingul nemulţumit

Bombardier american B-52.
Bombardier american B-52. (ro.wikipedia.org)

Două bombardiere americane B-52 au zburat deasupra disputatei Mări a Chinei de Sud pentru prima dată în ultimele luni, în pofida faptului că Beijingului le-a avertizat să nu se apropie de această zonă.

Ambele avioane, puternic înarmate, au desfăşurat exerciţii de pregătire în regiune înainte de a se întoarce în Guam, unde sunt staţionate pentru a susţine misiunea forţei aeriene americane Continuous Bomber Presence (CBP), care urmăreşte să descurajeze oricare stat ce are intenţii ostile. În timp ce Beijingul consideră aceste misiuni “provocări la adresa Chinei”, Forţa Aeriană a SUA a precizat că zborurile de luni au fost desfăşurate în concordanţă cu dreptul internaţional, potrivit Express.co.uk.

Forţa Aeriană americană din Pacific a declarat pentru ABC News: “Două bombardiere B-52H Stratofortress au decolat de la baza aeriană Andersen din Guam şi au participat la misiuni de pregătire de rutină, în 4 martie 2019.

“Un bombardier a efectuat pregătirea în apropierea Mării Chinei de Sud, înainte să se întoarcă în Guam, iar celălalt a desfăşurat exerciţii de instruire în apropierea Japoniei, în coordonare cu Marina SUA şi împreună cu forţa aeriană japoneză, înainte să se întoarcă în Guam”.

Începând cu 2004, SUA a trimis bombardiere B-1, B-52 şi B-2 din Guam ca parte a misiunii CBP.

Însă Beijingul este aparent “sensibil” în legătură cu prezenţa americanilor în apropierea Mării Chinei de Sud, unde guvernul comunist chinez a construit insule artificiale, militarizând unele dintre ele.

Marea Chinei de Sud este controlată în prezent de Beijing în ciuda revendicărilor altor naţiuni, inclusiv Vietnam, Taiwan, Cambodgia, Brunei şi Filipine.

Regiunea este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari şi se consideră că deţine cantităţi masive de petrol şi gaze naturale.

Luna trecută, Marina SUA a trimis două distrugătoare cu rachete ghidate în apropierea insulelor artificiale chineze pentru a "promova libertatea de navigaţie" în zonă, în pofida obiecţiilor Chinei.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropiere de Filipine, un aliat al SUA, pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali militari au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini de satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.

De asemenea, China a insistat că Marina sa este una dintre cele mai mari din lume şi este capabilă să concureze cu SUA.

Statul comunist a anunţat o creştere cu 7,5% a cheltuielilor de apărare pentru 2019 faţă de nivelul de anul trecut.

Secretarul filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana, a pus sub semnul întrebării un tratat major cu SUA din cauza temerilor că acesta ar putea atrage Filipinele într-un război în Marea Chinei de Sud, potrivit CNN.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe