Băncile europene vor avea nevoie de o infuzie masivă de capital dacă se introduc regulile Basel III

(Getty Images)

Băncile europene ar putea avea nevoie de până la 400 de miliarde de euro pentru a respecta noile reguli menite să facă sistemul financiar global mai capabil să suporte pierderi, a arătat un studiu comandat de lobby-ul bancar al Uniunii Europene.

În conformitate cu noile reguli, cunoscute sub denumirea de Basel III, un nivel de producţie ar limita diferenţele dintre rezervele de capital ale băncii, calculate în funcţie de modelele de risc ale creditorului, şi nivelurile calculate cu modele standard, mai conservatoare.

Scopul regulilor regulamentelor Basel III, convenite de UE cu Statele Unite, este de a creşte capacitatea băncilor de a rezista la şocurile financiare.

Studiul realizat de Copenhaga Economics, care va fi publicat joi, a fost comandat de Federaţia Bancară Europeană şi un grup de lobby bancar pentru a analiza impactul normelor bancare din Basel III înainte ca normele să devină legislaţie în Europa. Organizaţiile bancare din Italia au furnizat reporterilor o copie a studiului.

De asemenea, studiul a avertizat în legătură cu impactul asupra economiei reale, menţionând că noile reguli se vor traduce prin costuri mai mari la împrumuturi pentru gospodării şi întreprinderi.

Chiar şi după ce a arătat un beneficiu marginal provenit din creşterea securităţii sistemului financiar, studiul a indicat un cost net echivalent cu 0,4% din produsul intern brut pe fondul unei scăderi a investiţiilor.

Comisarul financiar al UE, Valdis Dombrovskis, care şi-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la riscul unei creşteri semnificative a cerinţelor de capital ale băncilor ca o consecinţă a noilor reguli, a declarat săptămâna trecută că CE a avut ca obiectiv prezentarea unei propuneri în al doilea trimestru 2020 pentru a legifera aceste noi reguli în UE.

Autoritatea bancară europeană a declarat, în iulie, că principalii creditori europeni ar putea face faţă unui deficit de 135 de miliarde de euro - sau o creştere de 24,4% a capitalului necesar - pentru a îndeplini noile reguli până în 2027.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie