Bacteriile pot ajuta la deminarea rapidă a zonelor de război

Nou sistem funcţional de detectare a minelor anti-persoană
Nou sistem funcţional de detectare a minelor anti-persoană (Hebrew University of Jerusalem)

Cercetătorii israelieni prezintă un nou sistem funcţional care combină lasere şi bacterii pentru a localiza de la distanţă poziţia minelor anti-persoană îngropate sau obuze ne-explodate.

Conceput de Hebrew University of Jerusalem sistemul se bazează pe observaţia că toate minele terestre produc cantităţi mici de vapori explozivi, care se acumulează în solul de deasupra lor, semnalându-le astfel prezenţa.

Conform celor raportate în revista Nature Biotechnology, cercetătorii au creat molecular bacterii vii, care care emit un semnal fluorescent atunci când intră în contact cu vaporii explozivi. Acest semnal poate fi înregistrat şi cuantificat dintr-un loc situat la distanţă.

Bacteriile au fost încapsulate în mici sfere polimerizate şi au fost împrăştiate pe suprafaţa unui câmp de testare în care au fost îngropate mine anti-persoană adevărate. Folosind un sistem bazat pe scanarea cu laser, câmpul de testare a fost explorat de la distanţă şi s-a determinat locul în care au fost amplasate minele îngropate. Aceasta pare a fi prima demonstraţie a unui sistem funcţional de detectare a minelor.

„Datele noastre de pe teren demonstrează că biosenzorii creaţi pot fi utili într-un sistem de detectare a minelor terestre. Pentru a face posibil acest lucru, există mai multe provocări de depăşit, cum ar fi: îmbunătăţirea sensibilităţii şi stabilităţii senzorilor bacterieni, îmbunătăţirea vitezei de scanare pentru a acoperi zone mai mari şi este nevoie ca aparatul de scanare să fie mai compact, astfel încât acesta să poată fi utilizat de la bordul unei aeronave sau al unui avion uşor fără pilot”, relatează Prof. Shimshon Belkin, de la The Alexander Silberman Institute of Life Sciences, al Hebrew University of Jerusalem, responsabil pentru ingineria genetică a senzorilor bacterieni.

Probleme umanitare de proporţii imense

Nevoia de tehnologii sigure şi eficiente pentru a detecta minele îngropate sau obuzele ne-explodate este o problemă umanitară globală, de proporţii imense.

Aproximativ jumătate de milion de oameni din întreaga lume suferă din cauza rănilor provocate de minele anti-persoană şi, în plus, în fiecare an sunt rănite sau ucise de aceste dispozitive 15 - 20 de mii de persoane. Peste 100 de milioane de astfel de dispozitive sunt încă îngropate în mai mult de 70 de ţări.

Cea mai mare provocare tehnică de curăţare a câmpurilor minate este tocmai detectarea acestor mine. Tehnologiile utilizate astăzi nu sunt foarte diferite de cele utilizate în cel de-al Doilea Război Mondial şi încă sunt necesare echipe de detecţie, care îşi riscă viaţa atunci când intră fizic în câmpurile minate.

Mai multe informaţii: The Hebrew University of Jerusalem, Nature Biotechnology: Remote detection of buried landmines using a bacterial sensor

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură