Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri brusc din rotaţie? [VIDEO]

Soarele, Luna şi Pământul
Soarele, Luna şi Pământul (Shutterstock)

Material video în limba engleză pe pagina originală a Epoch Times România.

Este greu să ne imaginăm Pământul ca pe un proiectil lansat în cosmos care se roteşte în jurul axei sale cu o viteză de 1.670 de kilometri pe oră (la Ecuator), dar lucrurile stau exact aşa. În acelaşi timp, Pământul, cu tot ce se află în raza sa gravitaţională, se învârte în jurul Soarelui, descriind într-un an o circumferinţă (o elipsă) cu o rază de 150 de milioane de kilometri. Dar asta nu este totul, acestea nu sunt singurele mişcări descrise de planeta noastră şi nici cele mai importante. Pământul, condus de Soare, participă la mişcarea întregului sistem solar în jurul galaxiei. Se estimează că viteza acestei călătorii este de aproximativ 220 km/secundă. Prin urmare, un om de pe Pământ, atunci când nu se deplasează, este supus celor trei mişcări menţionate mai sus, care, atunci când sunt calculate vectorial, pot atinge 250 km/secundă.

La acest calcul ar ar trebui adăugată, de asemenea, mişcarea galaxiei noastre în cadrul Grupului Local (Grupul Local este un grup de galaxii ce cuprinde şi Calea Lactee. Acesta conţine aproximativ 30 de galaxii, incluzând şi galaxii pitice, centrul gravitaţional al grupului fiind undeva între Calea Lactee şi galaxia Andromeda. Galaxiile Grupului Local sunt răspândite pe un diametru de 100 milioane de ani-lumină) şi în cele din urmă mişcarea de recesiune reciprocă a Grupului Local faţă de altele. Cu toate acestea, datorită principiului inerţiei, nu ne dăm seama de faptul că suntem permanent în mişcare chiar dacă, aparent, stăm pe loc.

Dar ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri brusc din rotaţie? O întrebare pe care şi-a pus-o şi un om de ştiinţă britanic, Michael Stevens,(cunoscut sub numele de Vsauce pe YouTube), care printr-un clip video, a răspuns la această întrebare fascinantă.

"O oprire a rotaţiei Pământului ar avea un impact devastator asupra vieţii aşa cum o ştim noi", spune omul de ştiinţă. Atmosfera, în primul moment ar continua să se rotească, dar majoritatea populaţiei ar muri într-un mod cumplit. Totul ar începe să se mişte cu o violenţă fără precedent; totul ar fi aruncat spre est, la peste 1.600 de kilometri pe oră, inclusiv corpul fiecăruia dintre noi. Cei care ar reuşi să supravieţuiască într-un fel sau altul s-ar confrunta cu vânturi şi uragane violente, care ar distruge totul în calea lor. Rafalele de vânt ar fi aproape ca unda de şoc a unei bombe atomice iar în lume ar începe să se formeze furtuni de intensitate fără precedent. Numai frecarea cauzată de Pământ ar fi suficientă pentru a provoca incendii în masă şi eroziuni record. Între timp, câmpul magnetic al Pământului ar înceta să mai existe şi ar ajunge pe Pământ cantităţi letale de radiaţii ionizante (zona cuprinsă de câmpul magnetic al Pământului se numeşte magnetosferă. Ea absoarbe particulele încărcate cu energie provenite din Soare şi le fixează în 2 centuri numite după descoperitorul lor, James van Allen. Centurile Allen înconjoară Pământul deasupra ecuatorului. Magnetosfera este comprimată în partea dinspre Soare datorită forţei particulelor ce vin dinspre acesta şi este mai extinsă în partea opusă Soarelui).

Planeta noastră ar deveni o sferă aproape perfectă, din moment ce datorită vitezei actuale de rotaţie este bombată în jurul ecuatorului. O sferă aproape plată ar conduce la redistribuirea oceanelor, cu inundaţii uriaşe peste zone vaste ale planetei. Lumea, de asemenea, s-ar confrunta cu un an şi jumătate de întuneric total. Pe scurt, o adevărată catastrofă.

Dar nu trebuie să ne facem griji: potrivit oamenilor de ştiinţă de la NASA aceste evenimente apocaliptice au probabilitate zero de apariţie în următoarele câteva miliarde de ani. Ceea ce aţi citit nu poate fi decât un coşmar urât.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură