NATO activează un batalion în Polonia lângă Kaliningrad. Soldaţi români implicaţi

Alianţa militară vestică NATO a activat un nou batalion multifuncţional în Polonia, în apropierea graniţei cu enclava rusă Kaliningrad. Preşedintele polonez a declarat acesta este un moment istoric pentru ţara sa.
Preşedintele polonez Andrzej Duda ţine un discurs în timpul unei ceremonii de întâmpinare a trupelor NATO în apropiere de Orzysz, Polonia, 13 aprilie 2017.
Preşedintele polonez Andrzej Duda ţine un discurs în timpul unei ceremonii de întâmpinare a trupelor NATO în apropiere de Orzysz, Polonia, 13 aprilie 2017. (Captură Foto)

Mai mulţi oficiali au declarat joi că batalionul NATO va fi staţionat în apropiere de Orzysz, la 60 km de graniţa cu enclava Kaliningrad, un teritoriu rusesc în Marea Baltică ce este separat de Rusia continentală.

“Nu este o exagerare să spun că generaţii de polonezi au aşteptat acest moment încă de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, generaţii care au visat să facă parte dintr-un Occident drept, unit, democratic şi cu adevărat liber”, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda în timpul unei vizite în Orzysz.

Batalionul va fi sub comanda SUA şi va avea aproximativ 1.000 de soldaţi, inclusiv din Marea Britanie şi România. Un anumit număr de soldaţi croaţi sunt aşteptaţi să se alăture ulterior batalionului.

Potrivit declaraţiilor unor oficiali, detaşarea este separată de un batalion american, alcătuit din 3.500 de soldaţi, care a sosit anterior în acest an şi este localizat în sud-vestul Poloniei, în apropierea graniţei cu Germania.

Alte unităţi NATO, conduse de Germania, Canada şi Marea Britanie, vor fi de asemenea desfăşurate în acest an în Lituania, Letonia şi Estonia.

Alianţa militară vestică şi-a intensificat prezenţa militară în estul Europei pentru a linişti aliaţii faţă de o Moscova mai agresivă, în special după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia şi extinderea suportului acesteia pentru separatiştii din estul Ucrainei, într-un conflict care a provocat până în prezent aproximativ 10.000 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe