Audit al Comisiei Europene îl găseşte pe premierul ceh vinovat de conflict de interese

Euroscepticul ceh Andrej Babis
Euroscepticul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Un audit al Comisiei Europene a confirmat că premierul ceh Andrej Babis se află într-un conflict de interese din cauza fostului său imperiu pe care l-a pus în fonduri "trust", a informat săptămânalul Respekt pe site-ul său, citând surse.

Reuters nu a putut confirma imediat independent raportul, despre care Respekt a spus că se bazează pe două surse ce au cunoştinţe private despre document.

Comisia Europeană a declarat vineri că a trimis rezultatele auditului autorităţilor din Cehia, dar materialul este confidenţial, deoarece procedura de audit este în desfăşurare.

Un purtător de cuvânt al Agrofert a declarat că această companie nu are informaţii cu privire la rezultatele auditului.

Firmele din grupul Agrofert, nucleul activelor lui Babis estimat la 3,5 miliarde USD de Forbes, sunt unele dintre cele mai mari destinatare ale subvenţiilor UE, atât pentru agricultură, cât şi pentru proiecte de investiţii, în ţara centrală a Europei.

Acestea sunt administrate de două fonduri fiduciare din 2017, un aranjament pe care Babis l-a făcut pentru a respecta legislaţia locală privind conflictul de interese.

El a reiterat într-o dezbatere televizată duminică dimineaţă că a îndeplinit toate obligaţiile legale.

Auditul preliminar dezvăluit în iunie a sugerat că Cehiei i se poate cere să returneze milioane de euro din ajutorul acordat de UE care a fost rambursat companiilor Agrofert.

Auditul UE a fost unul dintre factorii declanşatori care au scos sute de mii de cehi la mitingurile împotriva lui Babis în primăvara şi toamna acestui an - cele mai mari proteste de la sfârşitul guvernării comuniste de acum 30 de ani.

Partidul ANO al lui Babis rămâne însă de departe cel mai popular grup politic ceh.

Un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Dezvoltare Regională al Cehiei, care este responsabil de gestionarea auditului, a confirmat primirea raportului de autorităţile cehe.