Cel mai mare protest de la prăbuşirea comunismului în Praga. Peste 100.000 de persoane protestează împotriva premierului ceh, acuzat de fraudă

Protest masiv împotriva premierului ceh Andrej Babis în Piaţa Wenceslas din Praga, Republica Cehă, 4 iunie 2019
Protest masiv împotriva premierului ceh Andrej Babis în Piaţa Wenceslas din Praga, Republica Cehă, 4 iunie 2019 (Lukas Kabon/Anadolu Agency/Getty Images)

Zeci de mii de manifestanţi s-au strâns în centrul capitalei cehe, Praga, pentru a cere demisia premierului miliardar Andrej Babis, care a fost acuzat de fraudă şi conflict de interese, potrivit RFE/RL.

Organizatorii au declarat că aproximativ 120.000 de persoane au participat la protestul din 4 iunie în Piaţa Wenceslas, cifră care ar plasa evenimentul ca cea mai mare demonstraţie de la prăbuşirea comunismului în timpul Revoluţiei de Catifea din 1989.

Babis a fost acuzat de procurori în 2018 pentru utilizarea eronată a unor subvenţii UE în valoare de aproximativ 2 milioane de euro.

Cazul vizează o fermă care a primit subvenţii de la UE după ce dreptul de proprietate a fost transferat de la conglomeratul Agrofert deţinut de Babis, alcătuit din aproximativ 250 de companii, către membrii familiei acestuia.

Subvenţiile ar fi trebuit să ajungă la companii medii şi mici, iar Agrofert nu ar fi îndeplinit condiţiile necesare pentru a le primi.

Babis a negat comiterea vreunei infracţiuni şi a susţinut că problema este un “proces politic”.

Protestele împotriva lui Andrej Babis şi a ministrului Justiţiei, Marie Benesova, au devenit tot mai numeroase din cauza temerilor că aceasta l-ar putea scăpa pe premier de acuzaţii.

Babis, în vârstă de 64 de ani, a fost listat de revista Forbes ca fiind al doilea om bogat din Cehia, cu o avere de 3,7 miliarde de dolari, conducând un imperiu media ce include două ziare majore şi un post de radio.

Babis a avut divergenţe cu unii lideri UE din cauza politicilor sale dure împotriva imigraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe