Praghezii protestează împotriva premierului şi a preşedintelui, consideraţi agenţi anti-occidentali

Protest anti-guvern în Praga, Republica Cehă, 23 iunie 2019
Protest anti-guvern în Praga, Republica Cehă, 23 iunie 2019 (Getty Images)

Peste 5.000 de persoane au mărşăluit miercuri la Praga în timpul unui protest împotriva preşedintelui ceh Milos Zeman, acuzat că încearcă să atragă ţara europeană pe o traiectorie apropiată mai degrabă de Rusia şi China.

Un alt oficial împotriva căruia s-au scandat lozinci este premierul populist Andrej Babis, acuzat de colaborare cu fosta poliţie secretă cehă StB înainte de 1989.

Organizatorii au ales data de 21 august, când se împlinesc 51 de ani de la invazia sovietică (1968) care a zdrobit mişcarea reformatoare cunoscută sub numele de „Primăvara din Praga” şi 50 de ani de la reprimarea brutală de către următorul regim marionetă instaurat de Kremlin a protestelor spontane în august 1969.

În Cehia, ca şi în România şi în alte ţări din blocul de est, comunismul nu a fost adus în faţa justiţiei, iar nenumăratele crime comise de nomenclaturiştii regimurilor comuniste nu au fost judecaţi pentru crimele comise de la instaurarea comunismului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe