Praga: Sute de mii de cehi cer demisia premierului Andrej Babis

Protest anti-guvern în Praga, Republica Cehă, 23 iunie 2019
Protest anti-guvern în Praga, Republica Cehă, 23 iunie 2019 (Getty Images)

Sute de mii de activişti cehi au inundat duminică piaţa Letna din centrul Pragăi, în cadrul unui protest împotriva premierului Andrej Babis, potrivit Deutsche Welle.

Anterior, aproximativ 400.000 de persoane au semnat o petiţie care îi cere premierului miliardar Andrej Babis să demisioneze, acesta fiind acuzat de fraudă. Protestele au fost declanşate după ce Babis a numit un aliat apropiat în funcţia de ministru al Justiţiei, într-un moment în care procurorii încă decid dacă îl vor pune sau nu sub acuzare.

Mulţi dintre opozanţii lui Babis au declarat că politicianul în vârstă de 64 de ani a colaborat cu poliţia secretă comunistă înainte de Revoluţia de Catifea din 1989.

Babis şi-a construit reputaţia ca fondator şi lider al imperiului său de afaceri Agrofert, care a fost creat la începutul anilor 1990 şi a devenit cel mai mare conglomerat privat din Republica Cehă, fiind alcătuit din peste 250 de companii.

Miliardarul a intrat în politică în 2011 prin înfiinţarea partidului ANO (DA) pe baza unei platforme anti-corupţie, devenind ministru de Finanţe şi vicepremier în 2014. El a fost forţat să iasă din Cabinet în 2017 din cauza unor acuzaţii privind fraudă fiscală şi acorduri de afaceri suspecte. Totuşi, criza a provocat căderea guvernului şi a declanşat alegeri parlamentare, în cadrul cărora ANO a ieşit cu mult în înaintea rivalilor săi.

Babis a fost acuzat de procurori în 2018 pentru utilizarea eronată a unor subvenţii UE în valoare de aproximativ 2 milioane de euro. Cazul vizează o fermă care a primit subvenţii de la UE după ce dreptul de proprietate a fost transferat de la conglomeratul Agrofert. Subvenţiile ar fi trebuit să ajungă la companii medii şi mici, iar Agrofert nu ar fi îndeplinit condiţiile necesare pentru a le primi. Babis a negat comiterea vreunei infracţiuni.

În luna aprilie a acestui an, poliţia a declarat că Babis ar trebui să fie judecat pentru presupusa fraudă. Premierul a considerat acest lucru un complot politic împotriva sa şi, când ministrul Justiţiei, Jan Knezinek, a demisionat din cauza anchetei, Babis l-a înlocuit cu Marie Benesova, care a fost consilierul său o periodă îndelungată. Opozanţii premierului se tem că noul ministru al Justiţiei îl va scăpa pe acesta de acuzaţi.

Luna trecută, Babis s-a confruntat cu o altă criză, când rezultatele preliminare ale unui audit al Comisiei Europene au fost divulgate publicului. Potrivit unui document provizoriu, Babis are un conflict de interese, întrucât companiile sale beneficiază de pe urma fondurilor UE. În mod specific, auditul a descoperit că Agrofert nu ar fi trebuit să primească subvenţii UE în valoare totală de 17,4 milioane de euro. Babis a declarat că raportul este un atac la adresa Republicii Cehe.

În plus, Babis a promis că nu va demisiona.

Opoziţia a cerut un vot de neîncredere în cursul acestei săptămâni. Pentru a-l alunga de la putere pe Babis, opoziţia va avea nevoie ca partenerii de coaliţie ai premierului, social democraţii, să nu îl mai sprijine, sau ca Partidul Comunist să îşi revoce suportul parlamentar pentru guvern.

Totuşi, unii observatori consideră că Babis ar putea de asemenea să ceară ajutorul partidului de extremă dreapta Libertate şi Democraţie Directă pentru a rămâne la putere.

Un procuror de stat urmează să decidă dacă Babis va fi judecat în cazul subvenţiilor UE în acest an.