Atac armat la un Târg de Crăciun din Strasbourg, soldat cu 3 morţi şi 11 răniţi

Cel puţin trei persoane au fost ucise într-un atac armat în oraşul francez Strasbourg. Poliţia desfăşoară operaţiuni majore pentru asigurarea securităţii în jurul renumitului Târg de Crăciun din acest oraş.
Membri ai serviciului de urgenţă, poliţişti şi soldaţi au fost desfăşurati după un atac la un Târg de Crăciun în Strasbourg, Franţa, 11 decembrie 2018
Membri ai serviciului de urgenţă, poliţişti şi soldaţi au fost desfăşurati după un atac la un Târg de Crăciun în Strasbourg, Franţa, 11 decembrie 2018 (Abdesslam Mirdass/AFP/Getty Images)

Un bărbat înarmat a deschis focul, marţi seara, în apropierea unui Târg de Crăciun din oraşul francez Strasbourg, ucigând cel puţin 3 persoane şi rănind aproximativ 11, au afirmat oficiali locali. Rapoarte media anterioare au susţinut că ar fi fost ucise 4 persoane, potrivit Deutsche Welle.

Câţiva dintre răniţi se află în stare critică. Cel puţin 350 de soldaţi şi membri ai forţei speciale a poliţiei, precum şi două elicoptere au lansat o operaţiune pentru prinderea atacatorului, care se afla pe lista serviciului de securitate internă al Franţei prezentând un presupus risc. Potrivit unor rapoarte, atacatorul ar fi fost rănit.

Atacatorul a fost identificat ca fiind Cherif C., un bărbat radicalizat, în vârstă de 29 de ani, din Strasbourg.

Procurorii au deschis o anchetă privind atacul, pe care îl consideră act terorist. Acesta este cel de-al treilea incident mortal din Franţa în acest an numit în mod oficial “act terorist”.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat miercuri dimineaţă reporterilor că Franţa ridică nivelul de ameninţare la adresa securităţii, va intensifica măsurile de protecţie la târgurile de Crăciun şi va consolida controalele la frontieră.

În primele ore ale dimineţii, preşedintele francez Emmanuel Macron a participat, alături de miniştri şi alţi oficiali de top din sectorul securităţii de la Ministerul de Interne, la o întâlnire de urgenţă.

La scurt timp după atac, autorităţile au închis centrul oraşului Strasbourg şi alte zone majore, inclusiv o arenă sportivă şi sediul Parlamentului European. Sute de europarlamentari şi oficiali se aflau în Parlament, participând la o sesiune plenară, când a avut loc atacul.

După miezul nopţii, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că parlamentarii au putut ieşi din clădire pe propriul risc, atâta timp cât nu se apropiau de centrul oraşului. El a adăugat că toţi parlamentarii care se îndreaptă spre centrul oraşului trebuie să fie însoţiţi de poliţişti.

Poliţia din landul german învecinat Baden-Württemberg a consolidat controalele de frontieră la punctul de trecere în Strasbourg. Suspectul a fost condamnat anterior în Franţa şi Germania şi a stat în spatele gratiilor o perioadă de timp, potrivit ministrului francez de Interne.

Târgul de Crăciun din Strasbourg este o destinaţie turistică populară, atrăgând milioane de vizitatori în fiecare an. Primarul Roland Ries a afirmat că târgul va rămâne închis miercuri.

O serie de atacuri teroriste au zguduit Franţa în ultimii ani. Începând cu 2015, peste 200 de persoane au fost ucise în atacuri inspirate sau orchestrate aparent de grupul jihadist Statul Islamic.