Atac armat în California soldat cu 14 morţi şi 17 răniţi

La doar câteva zile după un atac asupra unei clinici Planned Parenthood în Colorado Springs, un bărbat şi o femeie au deschis focul miercuri asupra unui centru pentru persoane cu dizabilităţi din California, ucigând 14 persoane. Autorităţile nu exclud posibilitatea unui atac terorist.
Poliţia caută doi suspecţi implicaţi într-un atac armat în San   Bernardino, 2 decembrie 2015.
Poliţia caută doi suspecţi implicaţi într-un atac armat în San Bernardino, 2 decembrie 2015. (Captură Foto)

Un bărbat şi o femeie înarmaţi cu puşti de atac au deschis focul la o petrecere desfăşurată miercuri la Centrul Regional Inland pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, California, ucigând 14 persoane şi rănind altele 17. Ulterior, după ce au fugit de la faţa locului, cei doi au fost ucişi într-un schimb de focuri cu poliţia, au declarat autorităţile.

Cei doi suspecţi au fost identificaţi ca Syed Rizwan Farook, în vârstă de 28 de ani, şi Tashfeen Malik, în vârstă de 27 de ani. Şeful poliţiei din San Bernardino, Jarrod Burguan, a declarat că se crede că cei doi, aparent într-o relaţie sau chiar logodiţi sau căsătoriţi, par să fie singurii atacatori implicaţi în incident.

Deşi motivul rămâne încă neclar, Burguan a declarat că “nu am exclus ipoteza terorismului. Farook s-a născut în SUA, în timp ce naţionalitatea lui Malik încă nu a fost determinată, conform Reuters.

Conform şefului poliţiei, Farook a fost specialist pe probleme de mediu în cadrul Departamentului de Sănătate al comitatului San Bernardino şi lucra uneori la Centrul Regional Inland.

Farook a participat la petrecere, însă la un moment dat a plecat de acolo şi a revenit ulterior împreună cu Malik şi a deschis focul asupra participanţilor la petrecere. Cuplul era îmbrăcat în echipament de asalt şi a plasat, de asemenea, mai multe bombe în locaţii diferite, pe care poliţia le-a detonat.

Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar un bărbat şi o femeie cu arme de asalt, pistoale şi haine de luptă au fost ucişi, a mai declarat Burguan.

Masacrul de miercuri are loc la câteva zile după atacul mortal de săptămâna trecută asupra unei clinici Planned Parenthood din Colorado Springs şi după atacurile teroriste din Paris din 13 noiembrie care s-au soldat cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi. Atacul din capitala pariziană a fost aparent revendicat de Statul Islamic.

Până acum în acest an, au avut loc peste 350 de incidente armate în care patru sau mai multe persoane au fost rănite, conform website-ului shootingtracker.com, care monitorizează victimele violenţei armate în SUA.

Atacul din San Bernardino, situat la 100 km est de Los Angeles, pare să fie diferit de celelalte atacuri din SUA din mai multe puncte de vedere, inclusiv implicarea a două persoane şi nu doar a unui singur atacator.

O a treia persoană a fost văzută fugind de la locul atacului de la Centrul Regional Inland şi ulterior a fost arestată. Totuşi, Burguan a declarat că nu este sigur că suspectul a fost implicat în atac.

David Bowdich, asistent al directorului regional al FBI, a declarat miercuri că autorităţile nu au exclus pe moment posibilitatea unui act de terorism.

Preşedintele american Barack Obama a condamnat vehement atacul din California, avertizând că în SUA se observă o tendinţă de continuare a “violenţelor cu victime multiple” şi a cerut din nou modificarea legislaţiei armelor de foc, precizează Mediafax.

“Congresul trebuie să ia măsuri rapide pentru remedierea problemelor legislative privind deţinerea armelor de foc. Ceea ce ştim sigur este că în Statele Unite continuă o tendinţă periculoasă a violenţelor cu victime multiple”, a susţinut Obama, conform CBS.