Chicago: Ofiţer de poliţie, filmat în timp ce împuşcă fatal un tânăr de culoare

Un ofiţer de poliţie alb a fost acuzat de crimă după publicarea unei înregistrări video în care acesta este văzut împuşcând un adolescent de culoare în vârstă de 17 ani. Incidentul, care a avut loc în octombrie 2014, a reaprins o dezbatere cu privire la relaţiile rasiale şi brutalitatea poliţiei americane.
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţia din Chicago, SUA, 24 noiembrie 2015.
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţia din Chicago, SUA, 24 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Rahm Emanuel, primarul oraşului Chicago, a făcut marţi apel la calm în condiţiile în care mii de manifestanţi au ieşit pe străzile oraşului după apariţia videoclipului respectiv.

De asemenea, poliţia a declarat că doi manifestanţi au fost arestaţi după o scurtă ciocnire între protestatari şi forţele de ordine pe bulevardul Michigan Avenue.

O parte din manifestanţi au ajuns în faţa unei secţii de poliţie la ora locală 21.00, cerând eliberarea celor doi arestaţi. Ulterior, manifestanţii au înconjurat un vehicul de poliţie, declanşându-se noi ciocniri de scurtă durată între cele două tabere, conform Reuters.

Înregistrarea video arată că ofiţerul de poliţie Jason Van Dyke trage asupra tânărului Laquan McDonald pe data de 20 octombrie 2014. Procurorii susţin că poliţistul a tras în victimă de 16 ori.

McDonald poate fi văzut îndepărtându-se de ofiţerul de poliţie înainte de a fi împuşcat, căzând pe jos. Este văzut ridicându-şi capul, îşi mişcă un braţ şi apoi cel puţin un alt glonţ pare să îl lovească în piept. Ofiţerul se apropie apoi de McDonald şi îndepărtează un cuţit din mâna acestuia.

Ofiţer acuzat oficial

Cu doar câteva ore înainte de publicarea mult anticipatului material video, Van Dyke a fost acuzat de crimă în principalul tribunal penal din Chicago.

Ofiţerului în vârstă de 37 de ani i-a fost refuzată cauţiunea iar dacă este condamnat, ar putea primi până la 20 de ani de închisoare.

“Este profund tulburător să vezi cum un băiat de 17 ani moare într-un mod violent şi nu am absolut nici o îndoială că acest videoclip va atinge inimile tuturor celor din Chicago”, a declarat Anita Alvarez, procurorul districtului Cook, la o conferinţă de presă după audiere.

Ceilalţi şapte ofiţeri de poliţie sosiţi la faţa locului nu au considerat că a fost necesară forţa letală, a adăugat ea.

Acest material video este cel mai recent dintr-o serie de incidente similare filmate, care au declanşat proteste în masă împotriva utilizării forţei letale de către poliţie împotriva minorităţilor.

Aceste tulburări au devenit o chestiune importantă în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

Protestul devine violent

Între timp, în Minneapolis, tensiunile au rămas ridicate după atacul armat de luni noaptea comis în timpul unei demonstraţii organizate împotriva uciderii unui alt bărbat de culoare, Jamar Clark, în vârstă de 24 de ani.

Două persoane au fost arestate după ce mai mulţi bărbaţi albi au deschis focul asupra unei mulţimi de manifestanţi din mişcarea Black Lives Matter. Cinci persoane au fost rănite, dar niciuna grav.

Poliţia a declarat că tânărul Clark a murit în urma unei încăierări cu poliţiştii care au răspuns pe 15 noiembrie la un apel cu privire la violenţa domestică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe